Yeremya ve Babil sürgünleri
Jeremiah and the Babylon exiles
- Tez No: 855075
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Yeremya, Babil Sürgünü, Ahit, Seçilmiş Halk, History of Religions, Jeremiah, Babylonian Exile, Covenant, Chosen People
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada, Yahudiliğin kutsal metin külliyatı olan Tanah ışığında, Babil sürgünü döneminin peygamberlerinden Yeremya peygamberin kitabı, hayatı, mesajları ve sürgün konuları ele alınmıştır. Bu konular ve Yahudi tarihinin önemli olayları, ahit ve seçilmişlik kavramları bağlamında değerlendirilmiştir. Bu çalışma, giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmamızın amacı ve sınırları tanımlanmış, birinci bölümde Yahudi tarihinde yer alan atalar dönemindeki bazı önemli olaylar seçilmişlik inancı çerçevesinde ele alınmış ve Birleşik krallıktan Babil sürgününe kadar Yahudi tarihinde bazı olaylar kısaca aktarılmıştır. İkinci bölümde, Ahit ve Seçilmişlik kavramlarının etimolojik ve teolojik değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Yeremya Kitabı'nın kelimeleri ve teması hakkında bilgi verilmiş, kitabın temasıyla bağlantılı olarak Kudüs'ün kutsallaşma süreci ve kim veya kimler tarafından yazıldığı değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, Yeremya'nın hayatı, peygamberliği, iyi-kötü incir metaforu üzerinden mesajları ve beşinci bölümde Babil sürgünlerinin sürgündeki sosyal ve dinî durumları ile sürgün dönüşünde gelişen olaylar, ahit ve seçilmişlik bağlamında incelenmiştir. Sonuç bölümünde, Yahve'nin ahit yaparak Tanrı halkı olmaları için İsrailoğullarını seçtiği inanışı, Babil sürgünlerinin Kudüs'e dönmesi sırasında İsrailoğulları arasında bir seçime dönüşmüş olmasıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the book, the life, the messages of Prophet Jeremiah, one of the prophets of Babylonian exile, and the exile itself are discussed under the light of Tanakh, the corpus of Hebrew scriptures. These topics are evaluated within the context of key events of Jewish history, covenant and being chosen. The present study consists of an Introduction part and five more chapters. In the Introduction, the aim and the limits of our study is defined and described, while in the first chapter certain key events in the ancestral period of Jewish history are handled within the framework of the belief in being chosen and certain events in Jewish history from United Kingdom to Babylonian exile is conveyed. In the second chapter, the concepts of covenant and chosenness is evaluated in etymological and theological terms. In the third chapter, the words and the theme of Jeremiah Books are cleared up and the sanctification process of Jerusalem and who or by whom the Jeremiah Book was written are evaluated in relation to the theme of the book. In the fourth chapter, the life of Jeremiah, his prophecy, his messages through good-bad fig metaphor and in the fifth chapter his Babylonian exile are examined within the context of covenant and chosenness. In the Conclusion, the belief that Yahve had chosen Israelites among other people to make the covenant and another belief which occurred during the return of Babylonian exiles to Jerusalem that the election was held among Israelites is evaluated comparatively.