Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı- Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığınada yapılan Osmanlı dönemi 15. ve 16. y.y. ait 2 cildin konservasyon uygulamaları
Department of conservation and archive applications, presidency of Turkey Manuscript Instution conservation of the manuscripts of 2 bookbinding of Ottoman period 15th and 16th century
- Tez No: 855079
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ŞAHİN, DOÇ. DR. MÜYESSER NİLÜFER KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi, Cilt, Koruma, Onarım, Bozulma, Suleymaniye Manuscript Library, Binding, Conservation, Repair, Deterioration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmanın konusu, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi envanterinde yer alan Ayasofya 686 ve İsmihan Sultan 235 demirbaş numaralı iki adet deri ciltli el yazması eser, Kitap Şifahanesi ve Arşiv Dairesi Başkanlığı'nda incelenmesidir. Tez kapsamında, cildin tarihçesi, tanımı ve bölümleri ayrıntılı bir şekilde açıklanmış; deri ciltlerde bozulmaya neden olan faktörler ele alınmış ve analiz ile gözlemler sonucunda elde edilen verilere dayanarak bozulma durumları belirtilmiştir. Çalışmanın konusu olan eserler hakkında bilgileri detaylı paylaşılmıştır. Bu çalışmanın literatürde kabul görmüş, güncel malzemeler kullanılmasıyla, eserin aslına uygun şekilde minimum müdahale ilkesiyle yaklaşılması nedeniyle alana önemli katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is the examination of two leather bound manuscripts with the inventory numbers Hagia Sophia 686 and Ismihan Sultan 235 in the inventory of Süleymaniye Manuscript Library in the Department of Book Shifa and Archives. Within the scope of the thesis, the history, definition and parts of the binding are explained in detail; the factors that cause deterioration in leather bindings are discussed and the deterioration conditions are indicated based on the data obtained as a result of analysis and observations. Information about the artifacts that are the subject of the study is shared in detail. It is predicted that this study will make a significant contribution to the field by using current materials accepted in the literature and approaching the work with the principle of minimum intervention in accordance with the original.