Workplace bullying and job performance: Is there a difference in gender
İşyerinde zorbalık davranışlarında cinsiyetlere göre bir farklılık var mıdır?
- Tez No: 855119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BERAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Workplace bullying, productivity, Work performance according to gender
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasının öncelikli araştırma sorusu -işyerinde zorbalık davranışlarında cinsiyetlere göre bir farklılık var mıdır?- şeklinde belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci sorusu ise –işyerinde cinsiyete göre performansta farklılık var mıdır?- şeklinde belirlenmiştir. Çalışmanın ilk iki bölümünde işyerinde zorbalık ve performans değişkenlerine dönük literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda bilhassa zorbalık davranışının ardındaki psikolojik unsurların teorik çerçevede ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca performansla ilgili literatürde taranarak birey ve örgütsel düzeyde performansın farkı ve performans bileşenleri ele alınmıştır. Çalışmanın ampirik kısmı ise Gaziantep'te faaliyet gösteren bir danışmanlık şirketi olan Al-Ebdaa'da gerçekleştirilmiştir. Araştırmada zorbalık ölçeği ile işgören seviyesinde iş performansı verimliliği ölçeği kullanmıştır. Rastgele örnekleme yöntemiyle 71 katılımcıyla anket yapılmış ve tüm idari seviyelerde zorbalık biçimlerinin ve davranışlarının yaygınlığının boyutu belirlenirken, işyerinde zorbalığın cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. İşyerinde zorbalık ve cinsiyet ilişkisi ile performans ve cinsiyet ilişkileri için geliştirilen hipotezler t-testi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda işyerinde zorbalığa maruz kalma düzeyinde cinsiyet değişkenine (erkek - kadın) göre, kadınların daha fazla zorbalığa uğradığı belirlenmiştir. Diğer yandan cinsiyet değişkenine (erkek - kadın) göre işyerinde iş performansı düzeyinde anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler :işyerinde zorbalık , çalışma performansı ,İşyerinde zorbalık ve cinsiyet ilişkisi ile performans.
Özet (Çeviri)
The primary research question of this thesis study was determined as -Is there a difference in workplace bullying behavior according to gender?- The second question of the research was determined as -Is there a difference in performance according to gender in the workplace?- In the first two parts of the study, a literature review was conducted on workplace bullying and performance variables. In this regard, it is aimed to reveal the psychological elements behind bullying behavior within a theoretical framework. In addition, the literature on performance was scanned and the differences at the individual and organizational levels in performance and performance components were discussed. The empirical part of the study was carried out in Al-Ebdaa, a consultancy company operating in Gaziantep. The bullying scale and the employee-level job performance efficiency scale were used in the research. A survey was conducted with 71 participants by random sampling method, and while determining the extent of the prevalence of bullying forms and behaviors at all administrative levels, it was examined whether workplace bullying differs by gender. The hypotheses developed for workplace bullying and gender relations, as well as performance and gender relations, were tested with t-test. As a result of the research, it was determined that women were bullied more at the workplace, according to the gender variable (male - female). On the other hand, it was determined that there was no significant difference in the level of job performance in the workplace according to the gender variable (male - female).