Asistan Hekimlerin Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Psikolojik Zorluklar
Psychological Problems Encountered by Assistant Physicians in Their Working Life
  1. Tez No: 950073
  2. Yazar: BÜŞRA ÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA ÇANDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Yönetimi, Psychology, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Asistan Hekim, Çalışma Koşulları, İş Doyumu, Tükenmişlik, Psikolojik Zorluk, Yıldırma, Yıldırma Davranışları, Challenges, Intimidation, Job Satisfaction, Resident Physician, Psychological Workplace Bullying, Burnout, Working Conditions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de görev yapan asistan hekimlerin çalışma yaşamlarında karşılaştıkları psikolojik zorlukları ve bu zorluklara ilişkin algılarının sosyodemografik ve mesleki değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Ankara ilindeki kamu üniversite hastaneleri ile eğitim ve çalışma hastanelerinde görev yapan 367 asistan hekim oluşturmuştur. Veriler, dört bölümden oluşan anket formu aracılığıyla toplanmış ve SPSS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada, yıldırma (yıldırma) davranışları Leymann'ın tipolojisinden yararlanılarak ölçülmüş; ayrıca bu davranışların asistan hekimler üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın ana hipotezi doğrultusunda yıldırma algısının cinsiyet, yaş, medeni durum, branş, kıdem süresi, haftalık çalışma saati ve meslek tercihi nedeni gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği istatistiksel yöntemlerle test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yıldırma algısı genel olarak düşük düzeyde olmakla birlikte, bazı gruplarda anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Özellikle cerrahi branşlarda görev yapan, daha az kıdeme sahip ya da mesleği dışsal motivasyonlarla tercih eden asistan hekimlerin yıldırma algıları daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca yıldırma davranışlarının etkileri arasında duygusal tükenme, yorgunluk ve iş performansında azalma gibi psikolojik etkiler ön plana çıkmıştır. Çalışma sonuçları, asistan hekimlerin yalnızca bireysel değil, aynı zamanda örgütsel ve sistemsel düzeyde ciddi zorluklarla karşı karşıya olduklarını göstermektedir. Bu bağlamda, yıldırma davranışlarının önlenmesi, destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve daha sağlıklı çalışma koşullarının sağlanması yönünde somut adımların atılması gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the psychological challenges encountered by resident physicians working in Türkiye and to investigate whether their perceptions of these challenges differ based on socio-demographic and professional variables. The research sample consisted of 367 resident physicians working in public university hospitals and training and research hospitals located in the province of Ankara. Data were collected through a questionnaire consisting of four sections and analyzed using the SPSS 24.0 software. In the study, exposure to workplace yıldırma behaviors was assessed based on Leymann's typology. Furthermore, the psychological and physiological effects of such behaviors on resident physicians were evaluated. In line with the main hypothesis, the study examined whether perceived yıldırma levels varied by gender, age, marital status, specialty area, years of residency, weekly working hours, and reasons for choosing the medical profession. Findings revealed that while overall yıldırma perception levels were low, statistically significant differences were observed in certain groups. Resident physicians working in surgical specialties, those with fewer years in residency, and those who chose the profession due to external motivations reported higher levels of perceived yıldırma. Among the effects of yıldırma, emotional exhaustion, fatigue, and a perceived decline in job performance were especially prominent. The results of this study suggest that resident physicians face not only individual but also organizational and systemic challenges in their professional environments. Therefore, it is emphasized that concrete measures must be taken to prevent yıldırma behaviors, strengthen support mechanisms, and improve working conditions for resident physicians.