The impact of strategic planning on the performance of non-profit organization
Stratejik planlamanın kar amacı gütmeyen kuruluşların performansı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 855121
  2. Yazar: YAHYA ALHENDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN BERAHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar, İşletme Performansı, Strategic Planning, Non-Profit Organizations, Business Performance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, stratejik planlamanın kar amacı gütmeyen kuruluşların performansı üzerindeki etkisini göstermeyi amaçlamıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep'te bulunan kar amacı gütmeyen kuruluşlar oluştururken, örneklemi de bu kuruluşlar arasından (12 kuruluş) seçilmiştir. Araştırmaya bu kurumlarda çalışan program yöneticileri, başkanlar ve proje koordinatörlerinden oluşan 384 kişi katılım göstermiştir. Araştırma soruları 40 maddeden oluşmaktadır. Araştırma verileri anket yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler ışığında öncelikle araştırmanın geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş daha sonra belirlenmiş olan üç hipotez için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Regresyon analizi sonucunda stratejik planlama uygulamasının kar amacı gütmeyen kuruluşların performansını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Korelasyon analizi, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda stratejik planlama ile operasyonel başarı arasında pozitif yönlü, orta derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Korelasyon analizi ayrıca kar amacı gütmeyen kuruluşlarda stratejik planlama ile hizmet sunumu kalitesi arasında da pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to show the impact of strategic planning on the performance of non-profit organizations. While the population of the research consists of non-profit organizations in Gaziantep, the sample was selected from among these organizations (12 organizations). 384 people, including program managers, presidents and project coordinators working in these institutions, participated in the research. The research questions consist of 40 items. Research data was collected through a survey. In the light of the data obtained, firstly the validity and reliability of the research were tested, and then correlation and regression analyzes were conducted for the three determined hypotheses. As a result of regression analysis, it was determined that strategic planning application positively affects the performance of non-profit organizations. Correlation analyze indicates that there is a positive, moderate and statistically significant relationship between strategic planning in non-profit organizations. Correlation analyze indicates there is a positive correlation between strategic planning in non-profit organizations.