The moderating roles of funding and work type in the relation between strategic planning and performance – the case of Syrian NGOs in Türkiye
Stratejik planlama ile performans ilişkisinde fon kaynkaklarının ve çalışma türünün düzenleyici rolleri – Türkiye'deki Suriyeli STK'lar örneği
- Tez No: 848832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: STK'lar, Suriye, Stratejik Planlama, Performans, Türkiye, NGOs, Syrian, Strategic Planning, Performance, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, büyük bir Suriyeli mülteci nüfusunu barındıran Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) karşılaştığı zorlukları araştırmaktadır. STK'lar toplumsal ihtiyaçlara karşı kritik bir rol oynarken, sınırlı kaynaklar ve değişen çevre gibi engellerle karşılaşmaktadırlar. STK'lar için kilit bir araç olan stratejik planlama, tarihsel evrimi ve rekabet avantajı için benimsenen çeşitli stratejik paradigmalar göz önünde bulundurularak derinlemesine incelenmiştir. Çalışma, özellikle stratejik planlamanın ve performansın ilişkisinde fonlama ve iş türünün düzenleyici rollerine odaklanmaktadır. Araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren STK'ların çalışanlarına dağıtılan yapılandırılmış bir anket kullanmaktadır ve bu anket, çeşitli faaliyetleri göz önünde bulundurarak uygulanmıştır. Çalışma, fonlamanın ve iş türünün stratejik planlama ile performans arasındaki ilişkiyi düzenleme olarak etkilediği hipotezini ortaya koymaktadır. Araştırma modeli, bu temel değişkenleri vurgulayarak, bunların birbirleriyle olan bağlantılarını ve STK'ların etkinliği üzerindeki etkilerini belirtmektedir. Bulgular, stratejik planlamanın amaç yönelimi, yapı yönelimi ve strateji yönelimine önemli pozitif etkilerini ortaya koymaktadır. Çalışma aynı zamanda stratejik planlamanın performans yönelimi üzerindeki etkisini belirlemek için faaliyet alanının ana alanı ve bütçenin ana kaynağının düzenleyici rollerini de incelemektedir. Sonuçlar, bu faktörlerin stratejik planlama ile performans yönelimi arasındaki ilişkiyi şekillendirmede kilit bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the challenges faced by non-governmental organisations (NGOs) in Türkiye, a country hosting a large number of Syrian refugees. While NGOs play a crucial role in addressing societal needs, they encounter obstacles such as limited resources and evolving environments. Strategic planning, a key tool for NGOs, is explored in depth, considering its historical evolution and various strategic paradigms adopted for competitive advantage. The study specifically delves into the moderating roles of funding and work type in the relation between strategic planning and performance in Syrian NGOs in Türkiye. The research employs a structured questionnaire distributed to employees of NGOs operating in Türkiye, considering their diverse activities. The study hypothesises that funding and work type moderate the relationship between strategic planning and performance. The research model outlines these key variables, emphasising their interconnectedness and impact on the effectiveness of NGOs. While the findings reveal significant positive effects of strategic planning on goal orientation, structure orientation, and strategy orientation, the study also examines the moderating roles of the main field of activity and the main source of the budget on the impact of strategic planning on performance orientation. The results indicate that these factors play a crucial role in shaping the relationship between strategic planning and performance orientation.