Hastanede çalışan dil ve konuşma terapistlerinin görüş, düşünce ve deneyimleri
Opinions, thoughts and experiences of speech and language therapists working in the hospital
- Tez No: 855161
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, Hastane, Hekim Farkındalık, Şartlar, Language and Speech Therapist, Hospital, Physician Awareness, Conditions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, hastanede çalışan veya geçmişte çalışmış olan dil ve konuşma terapistlerinin hastanede çalıştıkları süre boyunca klinik uygulama, deneyim ve düşüncelerinin ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Türkiye'nin 8 farklı ilinden seçilen 10 katılımcıdan sadece biri özel hastanede çalışırken diğerleri sağlık bakanlığı bünyesindeki hastanelerde çalışmaktadırlar. Çalışmamızın örneklemini Aksaray, Osmaniye, Mersin, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerinin her birinden seçilen 6 kişi; İstanbul ilinde farklı hastanelerde çalışan 2 kişi ve Ankara ilinde aynı hastanede çalışan 2 kişi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanların 9'u ile online, 1 katılımcı ile yüz yüze yapılan görüşmeler ortalama 40 dakika olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanarak gerçekleştirdiğimiz çalışma, fenomonolojik yaklaşım esas alınarak yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış yöntemle gerçekleştirilen görüşmeler sırasında yönlendirici olmayan açık uçlu 4 ana soru sorulmuş ve sorulardan alınan cevaplar ses kayıt cihazı veya ZOOM programı ile kaydedilmiştir. Katılımcılarla yapılan görüşmelerin ses ve video kayıtları Transkriptor isimli uygulama ile metne çevrilmiştir. Araştırma katılan DKT'lerden alınan bilgilerden elde edilen bulgular analiz edilirken MAXQDA 2022 veri analiz programı kullanılmıştır. Bulguları ayrıntılı analiz ettiğimizde sonuç olarak, mesleğin başka kişiler ve uzmanlar tarafından bilinirlik düzeyinin düşük olduğu, farkındalığın zaman geçtikçe ve faydasını gören bireyler tarafından duyuruldukça artıyor olduğu, multidisipliner çalışmada hekimin çabasının ve isteğinin önemli olduğu, dil ve konuşma hizmetlerine yönlendirmede en yaygın modelin ilgili hekimin üzerinden yapılan yönlendirmeler olduğu, sağlanan fiziki şartlar ve materyal desteğinin yetersiz olduğu, fiziki şartlardan kaynaklı bazı dil ve konuşma bozukluğu türlerine tam anlamıyla hizmet vermenin mümkün olmadığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to reveal the clinical practices, experiences and thoughts of speech and language therapists who work or have worked in the hospital during their time working in the hospital. Only one of the 10 participants selected from 8 different provinces of Turkey works in a private hospital, while the others work in hospitals within the Ministry of Health. The sample of our study consists of 6 people selected from each of the provinces of Aksaray, Osmaniye, Mersin, Adıyaman, Gaziantep and Şanlıurfa; It consists of 2 people working in different hospitals in Istanbul and 2 people working in the same hospital in Ankara. Interviews were conducted online with 9 participants of the study and face to face with 1 participant, lasting an average of 40 minutes. The study we conducted using the qualitative research method was based on the phenomenological approach. During the interviews conducted with the semi-structured method, 4 main non-directive, open-ended questions were asked and the answers received were recorded with a voice recorder or the ZOOM program. Audio and video recordings of the interviews with the participants were converted into text with an application called Transcriptor. MAXQDA 2022 data analysis program was used when analyzing the findings obtained from the information received from the SLPs participating in the research. When we analyze the findings in detail, as a result, the level of awareness of the profession by other people and experts is low, awareness is increasing as time goes by and the benefits are announced by individuals who see its benefits, the effort and desire of the physician is important in multidisciplinary work, and the most common model in directing to language and speech services is through the relevant physician. It has been revealed that there are referrals made, the physical conditions and material support provided are insufficient, and it is not possible to provide full service to some types of language and speech disorders caused by physical conditions.