Spatial configurations in women's gothic fiction: Ann Radcliffe's The Mysteries of Udolpho, Charlotte Brontë's Jane Eyre and Daphne du Maurier's Rebecca
Kadın gotik yazınında uzamsal yapılandırmalar: Ann Radcliffe'in The Mysteries of Udolpho, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre ve Daphne du Maurier'ın Rebecca adlı romanları
  1. Tez No: 855177
  2. Yazar: MELTEM VARDAL ÖZKUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ZEREN ATAYURT FENGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Gotik Yazını, Ann Radcliffe, The Mysteries of Udolpho, Charlotte Bronte, Jane Eyre, Daphne du Maurier, Rebecca, Mikhail Bakhtin, kronotop, uzam ve zaman, kadınların güçlenmesi, gotik mekan, şato., korkunun geometrisi, diyalojizm, heterotopya, mimari karakter, gotik şatonun yeniden değerlendirilmesi, kötülük kavramının ve toplumsal cinsiyetin yeniden okunması, kadın hareketliliği, gotik estetik söylem, ev içi ideolojinin yıkımı, Women's Gothic Fiction, Ann Radcliffe, The Mysteries of Udolpho, Charlotte Bronte, Jane Eyre, Daphne du Maurier, Rebecca, Mikhail Bakhtin, chronotope, space and time, female empowerment, gothic space, castle. Additional Keywords: geometries of terror, dialogism, heterotopia, architectural entity, reassessment of the gothic castle, re-reading villainy and gender, female mobility, gothic aesthetic discourse, subversion of domestic ideology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu tez, Ann Radcliffe'in The Mysteries of Udolpho, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre ve Daphne du Maurier'in Rebecca adlı üç romanı feminist bir çerçeve içinde analiz ederek gotik mekânların kadın yazarların romanlarında nasıl tasvir edildiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Bakhtin'in zaman ve mekânın birbirine bağlılığını vurgulayan kronotop teorisinden yola çıkarak, gotik kurgudaki tutarlı varlığı nedeniyle türün temel unsuru olan şatonun ve onunla bağlantılı mekânların bu eserlerdeki kadın kahramanların özerkliğine nasıl katkıda bulunduğunu incelemektedir. Farklı tarihsel dönemlerde yazılan bu üç eser, Bakhtin'in zaman içinde gelişebilen ve evrilebilen kronotopların dinamik doğası ile paralellik göstererek, kendi zamanlarının kültürel ve sosyal bağlamlarından etkilenmiştir. Radcliffe'in türe katkılarıyla ortaya çıkan kadın gotik kurgusu alanında, şato kronotopu kayda değer bir dönüşüm geçirmiştir. Radcliffe'in Udolpho adlı şatosunda tehditkâr, görkemli ve karmaşık bir mimari varlık olarak tasvir edilen yapı, zaman içinde giderek daha gerçekçi ve çağdaş tasvirlere doğru kaymıştır. Gotik şatonun domestikleşen, bu sebeple de daha basit hale gelen iç tasarımının kadın kahramanları açık alanlarda özgürlük arayışına teşvik ettiği Jane Eyre ve Rebecca adlı romanlarda görülmektedir. Bu evrimin, kadın kahramanların bu mekânlarda gezinebilmek için kullandıkları stratejilerini de etkilediklerini gözlenmektedir. Bu çalışma, gotik şatonun kadın karakterleri itaatkâr rollerle sınırlayan ve sözde mutlu evliliklere razı eden bir korku mekânı olarak algılayan geleneksel yorumların aksine, Bakhtin'in teorik çerçevesi üzerinden incelendiğinde, kadının güç kazanma alanları olarak ortaya çıktığını savunmaktadır. Şato, mimari tasarımıyla kadın kahramanları hem fiziksel hem de zihinsel olarak güçlendirir, onları araştırmaya ve baskıcı erkek egemen ortamlarda önceden tanımlanmış rollerine meydan okumak için motive eder. Seçilen eserlerdeki kadın kahramanlar bu mekânlar ile etkileşime girerken, daha karmaşık kimlikleri ortaya çıkarmak için ataerkil kısıtlamalardan kurtularak kendilerine verilen rollerin ötesine geçerler. Sonuç olarak bu tez, gotik şatonun yalnızca bir arka plan olarak değil, kadın gotik yazınında feminist söylemin ilerlemesinde önemli bir unsur olarak yeniden yorumlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to investigate the portrayal of the gothic setting in female gothic fiction by analysing three specific literary works, namely The Mysteries of Udolpho, Jane Eyre, and Rebecca, within a feminist framework. Drawing on Bakhtin's chronotope theory, which emphasizes the interconnectedness of time and space, it seeks to explore how the castle as the core element in the genre due to its consistent presence, and its related spaces contribute to the protagonists' autonomy in these works. Written in different historical periods, these works have been influenced by the cultural and social contexts of their respective times, reflecting Bakhtin's concept of the dynamic nature of chronotopes that can evolve over time. Within the realm of women's gothic fiction, the castle chronotope, which originated from Radcliffe's contributions to the genre, has undergone a notable transformation. Initially depicted as a menacing, grand, and intricate architectural entity, as can be seen in Radcliffe's castle Udolpho, it has gradually shifted towards more realistic and contemporary depictions over time. This domesticated form of the gothic castle can be seen in Jane Eyre and Rebecca, where its less intricate design prompts the protagonists to seek freedom in open spaces. This evolution has also impacted the strategies employed by protagonists to navigate these environments, as evidenced by their diverse interactions with the evolving castle structures in the selected works. This dissertation argues that contrary to traditional interpretations that perceive the gothic castle as a place of fear that limits female characters to submissive roles and consents to supposedly happy marriages, when examined through Bakhtin's theoretical framework, the gothic castle emerges as spaces of female empowerment. The castle, with its architectural design, both physically and mentally empowers the protagonists, motivating them to pursue knowledge and challenge their predefined roles within oppressive male-dominated settings. As the female protagonists in the selected works traverse and engage with these changing spaces, they transcend their assigned roles, breaking free from patriarchal restrictions to reveal more intricate identities. Consequently, the dissertation reinscribes the gothic castle not merely as a backdrop but as a significant element in advancing feminist discourse within women's gothic literature.