News producing practices of women in Turkey: A comparative study between alternative and mainstream media
Türkı̇ye'de kadınların haber üretı̇m pratı̇klerı̇: Alternatı̇f ve anaakım medya arasında karşılaştırmalı bı̇r çalışma
- Tez No: 855185
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN YANIKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kadın muhabirler, Kadınların haber üretme pratikleri, Eleştirel söylem, Medya temsili, Alternatif ve ana akım medya, Women reporters, News producing practices of women, Critical discourse, Media representation, Alternative and mainstream media
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 445
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de hem alternatif hem de ana akım medya kuruluşlarında kadınlarla ilgili haberlere odaklanan kadın muhabirlerin haber üretim pratiklerini araştırmaktadır. Karşılaştırmalı bir yaklaşım benimseyen çalışma, özellikle bir ana akım ve bir alternatif medya kaynağının İngilizce dilindeki çevrimiçi haber yayınlarına odaklanmaktadır. Çalışma iki temel aşamada yapılandırılmıştır. İlk aşamada, kadın gazeteciler tarafından kaleme alınan ve kadınları ilgilendiren haberler Fairclough'un 3 Boyutlu Eleştirel Söylem Analizi yöntemi kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Buna ek olarak, Halliday'in Sistemik-İşlevsel Dilbilgisi (SFG) eleştirel söylem analizi sürecini geliştirmek için tamamlayıcı bir araç olarak kullanılmıştır. Bianet ve Hürriyet Daily News kaynaklı 2015-2020 yıllarını kapsayan toplam 197 haber, ilk aşamada Eleştirel Söylem Analizi üzerinden analiz edilmiştir. Bu aşama, kadın gazeteciler tarafından haberleştirildiğinde kadınların medyada nasıl tasvir edildiğini araştırmayı amaçlamaktadır. İkinci aşama hem ana akım hem de alternatif medya kuruluşlarında çalışan beş kadın gazeteciyle derinlemesine görüşmeler yapılmasını içermektedir. Bu aşama, seçilen medya kuruluşlarındaki kadın muhabirlerin haber üretim pratiklerini, haber kaynağı seçimlerini, editoryal baskıyı, maaş eşitsizliklerini, iş yerindeki ilerlemeleri, medeni durumlarını ve annelik kavramının haber üretim sürecine etkilerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Kadın muhabirlerin yanıtları dört tema altında kategorize edilmiş ve buna göre analiz edilmiştir. Haberin cinsiyetlendirilmesi ve kadınsılaştırılması, maaş eşitsizlikleri, cinsel taciz deneyimleri, şiddet, cinsiyetçilik, eril haber odası kültürünün etkisi ve annelik kavramı ile kadın muhabirlerin medeni durumları analizin alt kategorilerini oluşturmaktadır. Ardından, ana akım ve alternatif medya örneklelerindeki kadın muhabirlerin haber üretim pratiklerindeki benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarmak için karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirilmiştir. Bu karşılaştırmalı analiz, kadın muhabirlerin toplumsal cinsiyete duyarlı haberciliğin geliştirilmesine ve daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir medya ortamının teşvik edilmesine yaptıkları önemli katkıyı vurgulamaktadır. İster alternatif ister ana akım medya kuruluşlarında çalışıyor olsunlar, kadın muhabirler kadınları ilgilendiren haber konularına sürekli olarak farklı perspektiflerden yaklaşmakta ve diğer kadınları destekleme ve güçlendirme konusunda ortak bir kararlılık sergilemektedir. Alternatif medyada kadın muhabirler ağırlıklı olarak, kadına yönelik şiddet de dahil olmak üzere, kadınların karşılaştıkları toplumsal sorunlar ve yaşadıkları zorluklarla ilgili konulara odaklanmaktadır. Buna karşılık, ana akım medyada kadın muhabirler, kadınların başarılarının altını çizen olumlu haberlere öncelik verme eğilimindedir. Zorluklara rağmen, kadın muhabirler gazetecilikte toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak için direnç ve kararlılık sergilemekte, işyeri ortamlarının kapsayıcılığı benimseyecek ve cinsiyetten bağımsız olarak tüm gazetecileri destekleyecek şekilde evirilmesine aktif olarak katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the news production practices of female reporters focusing on news related to women in both alternative and mainstream media outlets in Türkiye. It adopts a comparative approach, specifically concentrating on online news publications in the English language from one mainstream and one alternative media source. The study is structured into two primary phases. In the initial phase, news stories authored by female journalists concerning women are subjected to analysis employing Fairclough's 3D Critical Discourse Analysis methodology. Additionally, Halliday's Systemic-Functional Grammar (SFG) is used as a supplementary tool to enhance the critical discourse analysis process. A total of 197 news stories spanning from 2015 to 2020, sourced from Bianet and Hürriyet Daily News, are analyzed in the first stage through the Fairclough's Critical Discourse Analysis. This stage aims to investigate how women are portrayed in the media when reported by female journalists. The second stage involves conducting in-depth interviews with five female journalists working for both mainstream and alternative media outlets. This stage aims to explore the news production practices employed by female reporters, their choice of news sources, editorial pressure, salary disparities, advances at the workplace, marital status and notion of motherhood in the selected media organizations. The responses of female reporters are categorized into four themes and analyzed accordingly. Gendering of news, salary disparities, experiences of sexual harassment, violence, sexism, the influence of masculine newsroom culture, and the concept of motherhood as well as the marital status of female reporters are the subcategories of the analysis. Subsequently, a comparative analysis is carried out to reveal similarities and differences in the news production practices of female reporters in mainstream and alternative media samples. This comparative analysis highlights the significant contribution of female reporters to the advancement of gender-sensitive reporting and the promotion of a more inclusive and equitable media environment. Regardless of whether they are employed in alternative or mainstream media outlets, female reporters consistently approach news topics concerning women from various perspectives, with a shared commitment to supporting and empowering other women. In alternative media, female reporters predominantly focus on subjects related to women's challenges and the societal issues they confront, including violence against women. Conversely, within mainstream media, female reporters tend to prioritize positive news stories that underscore women's achievements and successes. Despite the challenges, female reporters exhibit resilience and determination in advocating for gender equality within journalism, actively contributing to the evolution of workplace environments to embrace inclusivity and support for all journalists, regardless of gender.