Televizyon programlarında gerçekliğin yeniden üretimi Didem Arslan'la Vazgeçme programı örneği
Reproduction of reality in television programs example of 'The Opt-Out program with Didem Arslan'
  1. Tez No: 855184
  2. Yazar: ALİME GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekliğin yeniden inşası, Televizyon programları, Anlatı unsurları, İçerik analizi, Reconstruction of reality, Television programs, Narrative elements, Content analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Televizyonda yayınlanan gündüz kuşağı olarak da adlandırılan ancak tür olarak Reality Show programları“gerçeklik”temelli yayıncılıkla seyirci karşısına çıkmaktadır. Sıradan insanların yaşadığı gerçek hikayeleri konu edinen programlarlar“gerçek hikayeyi”kurgulayarak yeniden inşa etmektedir. Bu çalışmada gerçeği yeniden inşa eden bu programların hangi işlev ve anlatı unsurlarını kullanarak gerçeği inşa ettiklerine yönelik bir araştırma yapılmıştır. Çalışma da“Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme”programının birçok bölümü incelenerek programın yapım aşamasından sunum aşamasına kadar değerlendirmesi yapılmıştır. Programın içeriği sıradan insanların gerçek hikayelerinden oluşmaktadır. Mağduriyet yaşayan, mağduriyetlerinin giderilmesi için programa başvuru yapan katılımcıların talepleri doğrultusunda katiller, kayıplar ve suçlular aranmaktadır. Reality Show program türü olan ve kurmaca format üzerine şekillenen bu programlarda gerçek hikaye ile kurmaca arasındaki keskinlik muğlaklaşarak, belli toplumsal değerlerin ve normların anlamlarını yitirdiği yeniden inşa edildiği gözlemlenmiştir. Programda işlenen Rukiye Öz konusunun incelendiği her bölümde görsel ve işitsel unsurlar kullanılarak gerçeklik yeniden inşa edilmiştir. Programda Örneklem olarak kocasını öldürmekle suçlanan Rukiye Öz konusu içerik analizi ve söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda Reality Show türü olan televizyon programlarının belli başlı görsel ve işitsel unsurları kullanarak kurmaca formatlarla gerçekliği yeniden inşa ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Hukuken bitmiş bir konu olan Rukiye Öz konusu ile reyting ve izlenme uğruna 109 bölüm boyunca farklı farklı senaryolar ve görseller oluşturularak gerçeğin yeniden inşa edildiği görülmüştür. Konu nezdinde bu programların belli toplumsal normları yitirdiğini bazı kurum ve kuruluşları da değersizleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Reality Show programs, also known as daytime television broadcasts, appear before the audience with“reality”-based broadcasting. Programs about real stories lived by ordinary people reconstruct the“real story”by fictionalizing it. In this study, an examination was made of which functions and narrative elements these programs that reconstruct reality use. In the study, many episodes of the program“Don't Give Up with Didem Arslan Yılmaz”were examined and the program was evaluated from the production stage to the presentation stage. The content of the program consists of true stories of ordinary people. Murderers, missing people and criminals are sought in line with the demands of the participants who have been victimized and applied to the program to have their grievances resolved. It has been observed that in these programs, which are the Reality Show program type and shaped on a fictional format, the sharpness between the real story and the fiction becomes blurred and certain social values and norms are rebuilt by losing their meaning. In each episode of the program where the subject of Rukiye Öz is examined, reality is reconstructed using the same visual and audio elements. As a sample in the program, the subject of Rukiye Öz, who was accused of killing her husband, was examined by content analysis and discourse analysis method. As a result of this research, it was concluded that television programs of the Reality Show type reconstruct reality with fictional formats using certain visual and audio elements. With the Rukiye Öz issue, which is a legally finished issue, it has been seen that the reality has been reconstructed by creating different scenarios and visuals throughout 109 episodes for the sake of ratings and viewing. In terms of this issue, it has been observed that these programs have lost certain social norms, the innocence of the criminal has been declared, and some institutions and organizations have been devalued.