Büyük Menderes havzasındaki meteoroloji istasyonlarında ölçülen eksterm yağışların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
The Study about critisizing extreme rains measured from meteorology stations in great Menderes bazin
  1. Tez No: 85520
  2. Yazar: BEKİR CENGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ŞEMİ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Great Menderes bazin, extreme rain, total monthly rain, daily maximum rain, frequency analys
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET BÜYÜK MENDERES HAVZASINDAKİ METEOROLOJİ İSTASYONLARINDA ÖLÇÜLEN EKSTREM YAĞIŞLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA CENGİL, Bekir Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Semi AKSOY Haziran 1999, 71 sayfa Büyük Menderes havzasında yer alan, Aydın, Denizli, Dinar, Güney, Nazilli, Uşak ve Yatağan meteoroloji istasyonlarında belirlenen yağış miktarlanndaki ekstrem yağışların dağılımı incelenerek gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma, 1998-1999 yıllan arasında E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü'nde yürütülmüştür. Çalışmada adı geçen meteoroloji istasyonlarının çok yıllık günlük ve aylık yağış miktarları değerlendirilmiştir. 1960-1996 yıllan arasında adı geçen istasyonlarda düzenli olarak belirlenmiş günlük yağış miktarlan ve 1960-1998 yıllan arasında belirlenen aylık toplam yağış miktarlan gözönüne alınmıştır. Araştırma alanına düşen yağış miktarlan istasyonlann bulunduğu yerlerin özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermekte olup, yıllık ortalama 448.3 (Dinar) ile 638.6 mm (Yatağan) arasında değişmektedir. Ancak düşen yağış miktarlan arasında yıllara görebüyük farklar vardır. Örneğin; Aydın' da 1967 yılında belirlenen 954.7 mm yağışa karşın 1972 yılında 359.2 mm yağış tesbit edilmiştir. Çok yıllık verilere dayalı frekans analizleri sonuçlarına göre; yılın herhangi bir gününde 50 mm ve daha fazla yağış olması ihtimali Aydın' da % 40.5, Denizli' de % 33.3, Dinar' da % 8.1, Güney' de % 40.5, Nazilli' de % 29.4, Uşak' ta % 22.2 ve Yatağan' da % 48.6' dır. Yağış miktarı düştükçe gerçekleşme ihtimali artmaktadır. Türkiye' nin orta yağışlı bölgeleri arasında yer alan Büyük Menderes havzasında düşen yağış miktarlarında alansal farklılıkların yanısıra zaman içerisinde de büyük değişmeler görülebilmektedir. Buna sebep olan özellikle ekstrem yağışlar, ortalama değerleri de büyük ölçüde etkilemektedir. Anahtar sözcükler : Büyük Menderes havzası, ekstrem yağış, aylık toplam yağış, günlük maksimum yağış, frekans analizi
Özet (Çeviri)
vn ABSRACT THE STUDY ABOUT CRITISIZING EXTREME RAINS MEASURED FROM METEOROLOGY STATIONS IN GREAT MENDERES BAZIN CENGİL, Bekir MSc iri, Agricultural Structure and Irrigation Depertmant Supervisor: Prof. Dr. A. Semi AKSOY June, 1999 By examining the extreme rain distrubution of rain rate that is determined with Aydın, Denizli, Dinar, Güney, Nazilli, Uşak and Yatağan meteorology stations in Great Menderes bazin, the critic has been come true. The study was performed between 1998-1999 in Agriculture Faculty, Agricultural Structure and Irrigation Depertmant. In this research, a lot yearly, daily and monthly rain rates obtained from these meteorology stations, have been critisized. Between 1960 and 1996, rain rates determined as periodical and between 1960 and 1998 total determined monthly obtained from meteorology stations have been cared. Though per investigation areas rain rates as depended on features of station places, make difference, in a year the average changes between 448.3 (Dinar) and 638.6 mm (Yatağan). However among rain rates, according to each year, there are wide differences.For example, in spite of 954.7 mm of rain determined in 1967, Aydın, in 1972 359.2 mm of rain has been observed. According to the results of frequency analys depended on datas of a lot yearly, in any day of year, 50 mm or more than it, probabilities of rain are in Aydın, % 40.5, in Denizli % 35.3, in Dinar % 8.1, in Güney % 40.5, in Nazilli % 29.4, in Uşak % 22.2 and in Yatağan % 48.6. By decrasing of rain rate, the probability increases to come true. Among areas with medium rain rate in Great Menderes bazin, though there are sectoral differences along time wide changing may be seen especialy extreme rains which are the reason, affect average values greatly.