Bazı keten genotiplerinin agronomik ve kalite özellikleri üzerine araştırmalar
A Research on agronomic and quality characteristics of some lium genotypes
  1. Tez No: 85519
  2. Yazar: R. REFİKA AKÇALI CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜER YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten, Linum usitatissimum, korelatif ilişkiler, verim, yağ asitleri kompozisyonu, Flax, Linum usitatissimum, correlative relations, yield, fatty acid composition
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
IV ÖZET BAZI KETEN GENOTİPLERİNİN AGRONOMİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR AKÇALI CAN, R. Refika Yüksek Lisans Tezi.Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Süer YÜCE Ocak 1999, 80 sayfa Bu çalışmada, Almanya'dan temin edilen 16 keten çeşidinin, Bornova iklim koşullarında gösterdikleri gelişme, verim ve kalite özellikleri araştırılmış, ortalamalar kullanılarak varyans ve korelasyon analizleri yapılmıştır. İncelenen genotiplerin, dane verimi 235.4-1 40. 7kg/da arasında, yağ oranları %47-41, protein oranları %24-19 arasında değişmiştir. Uygulanan korelasyon analizinde, dane verimi ile kapsül eni ve boyu, tohum eni, m2'deki bitki sayısı ve oleik asit oranı arasında önemli pozitif, linolenik asit oranı arasında ise önemli fakat negatif korelasyon olduğu saptanmıştır. Yüksek dane verimine sahip L.U. medithernareum (235.4kg/da) ve Maroc SM (234.4kg/da) genotipleri Bornova koşulları için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT A RESEARCH ON AGRONOMİC AND QUAUTY CHARACTERISTICS OF SOME LİNUM GENOTYPES AKÇALI CAN, R. Refika Msc.Thesis in Field Crop Dept. Supervisor: Prof. Dr. SüerYüce January 1999, 80 pages. In this study; growth, yield and quality characteristics of 16 linum genotypes brought from Germany, researched under ecological conditions of Bornova. Variance and correlation analyses done by using the means of data. Researched genotypes indicated a changing range in between 235.4-140.7 kg/da for seed yield and % 24-19 for protein content. Correlation analysis of the study showed that the seed yield ' had positive significant correlations with capsule width, capsule lenght, seed breadth, plant number/m2 and oleic acid content and a negative significant correlation with linolenic acid content. Depending on the results of the research, L.U. medithemareum (235.4kg/da) and Maroc SM (234.4kg/da) genotypes proposed for Bornova ecological conditions.