Leone Caetani'nin Tarih-i İslam adlı eserinin ikinci cildinin tahlil, tenkid ve değerlendirilmesi
Analysis, criticism and evaluation of the second volume of Leona Caetani's History of Islam
- Tez No: 855215
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslâm Tarihi, Kur'an-ı Kerim, Hz. Peygamber, Hanîf, Caetani, Annali dell'İslam, Islamic History, Holy Quran, Prophet Muhammad, Hanîf, Caetani, Annali dell'İslam
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Batı ülkelerinde etkin bir yere sahip olan Oryantalizme İtalya'da ev sahipliği yap-mıştır. Bu çalışmalar kapsamında Doğu Dilleri Enstitüleri ve Araştırma Merkezleri kurul-muştur. Kurulan bu merkezler aracılığı ile Doğu hakkında zengin bilgi birikimine sahip olunmuştur. Bu çalışmalara İtalya'dan Leona Caetani“Annali dell'İslam”(İslam Tarihi) adlı eseri ile dâhil olmuştur. Tezimizde“İslam Tarihi”adıyla Hüseyin Cahit Yalçın tarafın-dan Osmanlıcaya tercüme edilen eserin ikinci cildinin tahlil, tenkit ve değerlendirilmesi ya-pılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda Birinci Bölümde Oryantalizm, Leone Caetani ve Hüse-yin Cahit YALÇIN'ın hayatı ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci Bölümde Caetani'nin Hanîf kavramı ve Hanîf olarak bilinen kişiler hakkındaki düşüncelerine yer verilmiş ve akabinde söz konusu görüşlerinin İslam'ın temel kaynaklarına göre durumu değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölümde ise Caetani'nin Hz. Muhammed'in nübüvvetine dair değerlendirmeleri ele alınmış ve Caetani'nin kaynakları kendi kanaatine göre nasıl değerlendirdiği belirtilmiş-tir. Dördüncü Bölümde ise“vahiy”kavramına yönelik iddialarına yer verilmiştir. Bu iddia-ların İslam tarihinin temel kaynaklarına uygun olup olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Caetani'nin bu eserinde ele aldığı konuların İslam, Hz. Peygamber ve vahiy hakkında olumsuz ve önyargılı bir tutum ortaya koyduğu görülmüş ve ele aldığı ko-nular ile ilgili iddia ettiği görüşlerin hakikatle bağdaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Orientalism, which has an active place in Western countries, was also hosted in Italy. Within the scope of these studies, Oriental Language Institutes and Research Centers were established. Through these centers, a wealth of knowledge about the East was accu-mulated. Leone Caetani from Italy was involved in these studies with her work“Annali dell' Islam”(History of Islam). In our thesis, we tried to analyze, criticize and evaluate the second volume of the work translated into Ottoman by Hüseyin Cahit Yalçın under the title“History of Islam”. In this context, information about Orientalism, Leone Caetani and Hüseyin Cahit YALÇIN's life is given in the first chapter. In the Second Chapter, Caeta-ni's views on the concept of Hanîf and the people known as Hanîf are given and then the status of these views according to the basic sources of Islam is evaluated. In the third chap-ter, Caetani's evaluations on the prophethood of the Prophet Muhammad are discussed and how Caetani evaluates the sources according to his owm opinion is indicated. In the fourth chapter, his claims about the concept of“revelation”are discussed. It is determined whet-her these claims are in accordance with the main sources of Islamic history. As a result, it has been observed that Caetani's topics in this work reveal a negative and prejudiced attitude towards Islam, the Prophet Muhammad and revelation, and that the views he claims about the topics he deals with are incompatible with the truth.