Yeni tip kanat modeli ile rüzgardan elektrik eldesi
Generation electricity by means of a new type blade
  1. Tez No: 85523
  2. Yazar: ERTUĞRUL ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerjisi, Savonius Rotor, Darrieus Rotor, inverter, Wind Energy, Savonius Rotor, Darrieus Rotor, Inverter
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, ülkemizdeki düşük rüzgar hızı ortalaması göz önüne alınarak, düşük hızlarda çalışacak yeni bir rüzgar türbini dizayn edilmiştir. Bu amaçla önce, literatür taraması yapılarak düşük hızlarda kalkmayı kolaylaştıran Savonius tipi kanatlarla, yüksek rüzgar hızlarında çalışmayı devam ettirecek olan Darrieus tipi kanatların birleşiminden oluşan yeni bir sistem imal edilmiştir. İnce saç malzemeden, 3 -katlı imal edilen Savonius ile kuru kavak ağacından imal edilen Darrieus kanatlar birleştirilerek çalışır hale getirilmiştir. Yapılan çalışmada, kayıpların en az olması için, kanat oranı sağlanmaya çalışılmıştır. Darrieus rotor için ise, kanat yapısı rüzgarı maksimum alacak şekilde dizayn edilmiştir. Oluşturulan rüzgar, sisteme belirli uzaklıklardan yayılarak verildiğinde, üretilen elektrik enerjisinin depolanması için gerekli minimum rüzgar hızının 6 m/sn ve elde edilen voltajın 12,5V olduğu görülmüştür. Akünün doldurulması işleminden sonra, inverter yardımı ile bir fioresan lamba yakılmış ve amaçlanan sonuç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new wind turbine was designed considering average wind velocity in our country. For this reason firstly, literatures were reviewed and then Savonius rotor which works in low-wind speed and Darrieus rotor which works in high-wind speed were designed. Savonius rotor was made of a thin sheet of iron with three flat and Darrieus rotor was made of dried poplar. In this work, the necessary blade's rate preventing losses has been provided. For Darrieus rotor, blades are designed for taking maximum wind. Releasing the compressed wind towards the blades, system was run and accumulator was charged by the produced electricity in the wind velocity of 6 m/sec. In this velocity potential difference of 12.5 V has been obtained. After charging accumulator, a flouresan lamp was lighted by the electricity which was converted from DC to AC by an inverter.