Fluid identities and performative discourse: Hellenistic Temene of Demeter in Western Asia Minor
Akışkan kı̇mlı̇kler ve edı̇msel söylem: Batı Anadolu'da Helenı̇stı̇k dönem Demeter Temenos'ları
- Tez No: 855237
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA NAZİYET GÜVEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN YONCACI ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Demeter, Helenistik Dönem, Kadınlar, Demeter, Hellenistic Period, Women
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Batı Anadolu'da Hellenistik Dönem'de üretilen Demeter tapınaklarını odağına alan bu araştırma, ikilikleri daha geniş bir bağlamda yeniden değerlendirmektedir. İkili zıtlıklara karşı çıkarak ve onları keşfederek, bu araştırma, sıklıkla kategorize edilen Hellenistik Dönemi bağlamsallaştırmayı önermektedir. Çalışma, bir kendine mal etme biçimi olarak kimliklerin oluşumunu incelemekte ve dönemin tarih yazımını genelleştiren eğilimleri açısından mercek altına almaktadır. Din ve siyaset arasındaki içi içe geçmiş ilişki analiz edilirken, kadınların failliği odak noktası olarak ortaya çıkmakta, bu da kadınların üstlendikleri rollerin ve sahip oldukları etkinin incelenmesine yol açmaktadır. Demeter kültü ve tümüyle kadınlardan oluşan festivalleri, failliğin icra edildiği önemli alanlar olarak ortaya çıkmakta ve daha ileri incelemeler, dini performansların dönüştürücü gücünün potansiyeline yönelmektedir. Bu dinamikler kolektif olarak bireysel alanların ötesinde yankı bulmakta, oikos algısının temelini etkilemekte ve Helenistik oikoumene'nin daha geniş yelpazesinde silinmez bir iz bırakmaktadır. Buna ek olarak tez, Helenistik Dönem'i incelemenin doğasında var olan yöntemsel zorluklarla yüzleşmekte ve kadınların ritüel deneyimleriyle ilgili olanları detaylandırmaktadır. Çalışma, yerleşik sistemler içindeki“istisnaları”sistematik olarak araştırmakta ve Helenistik dönemin doğasında var olan akışkanlığın, çok boyutlu doğasını kapsamlı bir şekilde bağlamsallaştırmak için çeşitli bakış açıları ve çerçeveler gerektirdiğini savunmaktadır. Tüm kimlikleri bir spektrum içine yerleştiren bağlamsal ve deneyimsel bir bakış açısını tercih eden bu çalışma, tapınak bölgelerinin mimari özelliklerini incelerken, genellikle mekansal deneyimin tanımlayıcı unsurları olarak kabul edilmeyen çok sayıda gözden kaçmış boyuta dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Taking the Sanctuaries of Demeter produced during the Hellenistic Period in Western Asia Minor into its focus, this research unpacks dichotomies within a broader context. By challenging binary oppositions and investigating dichotomies, this research proposes to contextualize the narrow categorization of the Hellenistic Period. The study explores the formation of identities as a form of appropriation and scrutinizes the historiography of the era for its generalizing tendencies. It analyzes the intricate relationship between religion and politics within which the agency of women emerges as a focal point, prompting an examination of the roles and influence they wielded. The cult of Demeter and its all-women festivals appear as significant sites of performance of agency and further scrutiny is directed towards the potential of the transformative power of religious engagement. These dynamics collectively reverberate beyond individual spheres, impacting the fundamental concepts of oikos and leaving an indelible mark on the larger canvas of the Hellenistic oikoumene. Additionally, the thesis confronts methodological challenges inherent in studying the Hellenistic Period, elaborating on those related to women's ritual experiences. The study systematically explores“exceptions”within established systems and argues that the inherent fluidity of the Hellenistic period demands a diverse range of perspectives and frameworks to comprehensively contextualize its multi-dimensional nature. In opting for a contextual and experiential outlook that places all identities within a spectrum, this study consistently directs attention to a myriad of overlooked dimensions, including architectural features of temple precincts, often unrecognized as defining elements of spatial experience.