Investigation of multicultural perceptions and multicultural self-efficacy of pre-service preschool teachers
Erken çocukluk dönemi öğretmen adaylarının çokkültürlülük algı ve özyeterlilik düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 855252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASİBE ÖZLEN DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlü Eğitim, Algı, Öz-Yeterlilik, Erken Çocukluk Dönemi Öğretmen Adayları, Multiculturalism, Multicultural Education, Perception, Self-Efficacy, Preschool Pre-service Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmanın amacı erken çocukluk dönemi öğretmen adaylarının çok kültürlülük algı düzeyini ve özyeterliliklerini, bunlar arasındaki ilişkiyi çeşitli demografik değişkenler açısından incelemektir. Bu amaçla sınıf düzeyi, doğduğu ve yaşadığı şehirdeki kültürel çeşitlilik gibi demografik değişkenlere dayalı varyasyonlar araştırılmıştır. Bu doğrultuda açıklayıcı ilişkisel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler, Türkiye'deki 22 üniversiteden, her bölgeden en az iki üniversiteyi içeren 592 erken çocukluk dönemi öğretmen adayından toplanmıştır. Veri toplama sürecinde iki ölçme aracı Çok kültürlülük Algı Ölçeği ve Çok kültürlülük Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farkları ve ilişkileri incelemek için betimsel analizler yapılmıştır. Sonuçlar, erken çocukluk dönemi öğretmen adaylarının çok kültürlülük algı ve öz-yeterlilik düzeylerinin bağlantılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, doğduğu ve yaşadığı şehirdeki kültürel çeşitliğin çok kültürlülük algılarını etkilediği ancak öz-yeterlilik düzeylerini etkilemediği bulunmuştur. Bununla birlikte, sınıf düzeyleri ve çok kültürlü eğitim hakkında ders almalarının algı ve öz-yeterlilik değerleri bakımından incelendiğinde anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the pre-service preschool teachers' level of perception, multicultural self-efficacy, and the relationship between these factors. With this aim, variations based on demographic variables like grade level, birthplace cultural diversity, and current residence cultural diversity were investigated. Accordingly, an explanatory correlational research design was employed. The data were collected from 592 pre-service preschool teachers from 22 universities in Türkiye, including at least two universities from each region. Two instruments were involved in the data collection: the Multicultural Perception Scale and the Multicultural Efficacy Scale. Descriptive analyses were conducted to examine differences and correlations among the variables. Results indicated that multicultural perceptions and self-efficacy levels are connected. Moreover, results showed that cultural diversity within birthplace and current residence influences perception. On the other hand, grade levels and completing a course on multicultural education indicated no significant relationship between perception and self-efficacy levels.