Okul öncesi öğretmenlerinin çok kültürlü öz yeterlik algısı ile mülteci çocuklara yönelik tutumları ve sınıf içerisindeki kültürel çeşitliliğe yönelik yeterlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between preschool teachers' multicultural self-efficacy perception, and their attitudes towards refugee children and their competence towards cultural diversity in the classroom
  1. Tez No: 860280
  2. Yazar: MEHMET ORTAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE ERDEN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kültürlü eğitim, öz yeterlilik, mülteci çocuklar, yeterlilik algısı, okul öncesi öğretmeni, Multicultural education, self-efficacy, refugee students, perception of competence, preschool teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin çok kültürlü öz yeterlik algısı ile mülteci çocuklara yönelik tutumları ve sınıf içerisindeki kültürel çeşitliliğe yönelik yeterlikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden nedensel-ilişkisel araştırma modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Adana, Malatya ve Osmaniye'deki okul öncesi öğretmenleri arasından ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilen toplam 245 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada, demografik bilgi formu, Çok Kültürlü Eğitime Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği, Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği ve Sınıf İçi Kültürel Çeşitlilik İçin Öğretmen Yeterliliği Ölçeği kullanılmıştır. Ölçekler Google forma aktarılarak çevrimiçi olarak katılımcılardan veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS v26 yazılımı kullanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik öz yeterlik algıları, mülteci çocuklara yönelik tutumları ve sınıf içi kültürel çeşitlilik için yeterlilik düzeylerinin cinsiyet ve mesleki kıdemlerine göre anlamlı farklılık göstermezken, sınıfta bulunan mülteci çocuk sayısına göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, okul öncesi öğretmenlerinin çok kültürlü eğitime yönelik öz yeterlik algılarının, mülteci çocuklara yönelik tutumlarını ve sınıf içi kültürel çeşitlilik için öğretmen yeterliliğini pozitif yönde ve anlamlı olarak yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationships between preschool teachers' multicultural self-efficacy perception, and teacher attitudes towards refugee children and their competence towards cultural diversity in the classroom. Accordingly, the study was conducted in the causal-relational research model, one of the quantitative research methods. The sample of the research consisted of a total of 245 participants selected by criterion sampling method among preschool teachers in Adana, Malatya and Osmaniye. In the study, primary data was collected using a survey form prepared online, including a demographic information form, the Self-Efficacy Perception Scale for Multicultural Education, the Refugee Student Attitude Scale and the Teacher Efficacy Scale for In-Class Cultural Diversity. SPSS v26 software was used to analyze the data obtained in the study. As a result of the t-test and one way ANOVA analyzes conducted in the research, it was determined that preschool teachers' self-efficacy perceptions towards multicultural education, their attitudes towards refugee students and their competence levels for in-class cultural diversity did not differ significantly according to their gender and professional seniority, but they significantly differed according to the number of refugee children in the classroom. Additionally, it was determined that preschool teachers' self-efficacy perceptions towards multicultural education positively and significantly predicted their attitudes towards refugee students and teacher efficacy for cultural diversity in the classroom.