Hava kalitesi ölçüm sistemi tasarımı
Design of air quality measurement system
- Tez No: 855299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜMTAZ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kalitesi, Jeotermal enerji, Hidrojen sülfür(H2S), Air quality, Geothermal Energy, Hydrogen Sulfide (H₂S)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye' de jeotermal enerji kaynaklarından elektrik üretimi son yıllarda önemli ölçüde artış göstermektedir. Özellikle Ege Bölgesi' nde, Aydın bu konuda lider konumdadır. Jeotermal enerji, çevresel açıdan fosil yakıtlara göre olumlu etkilere sahip olsa da kurulum ve enerji üretimi süreçlerinde bazı olumsuz çevresel etkiler de gözlemlenmektedir. Jeotermal kaynaklardan atmosfere salınan Hidrojen sülfür (H2S), karbon dioksit (CO2), Amonyak, Argon (Ar) ve Radon (Rn) gibi gazlar hava kalitesini etkileyen önemli parametreler arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Aydın'ın Efeler ilçesinde sıcaklık, nem, basınç, yağmur ve karbon monoksit gibi iklim değişkenlerinin sensörler aracılığıyla, hava kalitesi ölçüm sistem tasarımı ile ölçümleri günde kırk sekiz veri seti olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen ölçümler ESP32 kullanılarak bulut ortamında Google tablolara kaydedilmiştir. Analizler için ise ölçümlerin günlük ortalaması alınmıştır. Bu çalışma doğrultusunda, Şubat 2023 ile Eylül 2023 arasında ölçülen hava kalitesini etkileyen iklim değişkenleri ile hidrojen sülfür (H₂S) konsantrasyonu arasındaki ilişkileri inceleyerek, bu değişkenlerin hidrojen sülfür üzerindeki etkileri, pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon yöntemleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, H2S ile sıcaklık arasında negatif korelasyon ve anlamlı bir ilişki, nem değişkeninin ise pozitif korelasyon ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Fakat H2S verisi ile basınç, karbon monoksit ve yağmur verileri arasında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
Electricity production from geothermal energy sources in Turkey has increased significantly in recent years. Especially in the Aegean Region, Aydın is in a leading position in this subject. Geothermal energy has positive environmental effects compared to fossil fuels however some negative environmental effects are observed during the installation and energy production processes. Gases such as Hydrogen sulfide(H2S), Carbon dioxide(CO2), Ammonia, Argon(Ar) and Radon(Rn) released into the atmosphere from geothermal sources are among the important parameters affecting air quality. This study which was conducted in Aydın' s Efeler district involved the measurement of climate variables like temperature, humidity, pressure, rainfall, and carbon monoxide by using sensors and the design of an air quality measurement system facilitated daily data collection generating forty-eight data sets per day. The measurements performed are uploaded to Google tables in the cloud environment by using ESP32. The measurements were averaged daily for the analyses. In this study, the air quality measured from February 2023 to September 2023 between climate variables affecting quality and hydrogen sulfide (H₂S) concentration relationships were examined. The effects of these variables on hydrogen sulfide were analyzed by Pearson correlation measures and multiple linear regression methods. As a result of the analysis, there was a negative correlation between H2S and temperature and a significant relationship, while the humidity variable has a positive correlation and a significant relationship is detected. But there was not a significant relationship between H2S data with pressure and carbon monoxide with rainfall data.