Analyzing & predicting black friday sales of a retailer
Bir perakende satış marketinin kara cuma satışlarının analizi ve tahminlemesi
- Tez No: 855398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIN DEMİRAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Demografi, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Demography, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sales prediction, Machine Learning based predictions, Black Friday impact
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu projede bir perakende mağazasının geçmiş yıllardaki Black Friday satışları analiz edilmiş ve bu verilerden hareketle gelecek yıllara ait satışları tahmin edilmiştir. Proje kapsamında analiz edilen veriler, müşterilerin bazı demografik bilgilerini ve sepet tutarlarını içermektedir. Proje kapsamında analiz edilen veriler ile koreasyonlar ortaya çıkarıldı. Müşterilerin demografik bilgileri ve satın alma alışkanlıkları arasında bulunan korelasyonların analizi ile black friday dönemi mağazaların satış stratejileri belirlenebilir ve daha çok satış yapmak için bu bilgiler kullanılabilir. Aynı veriler kullanılarak proje kapsamında geliştirilen yapay zeka destekli tahmin modeli eğitilmiş ve gelecek yıllara ilişkin satış beklentileri hesaplanmıştır. Daha önceki satış verileri ve demografik verilerle eğitilen sisteme aynı perakende mağazanın mevcut olan ve eğitimde kullanılmayan satış verileri sorularak sistemin tutarlılık oranı test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this project, a retail store's sales of the Black Friday in the past years were analyzed and based on these data, the sales of the next years were estimated. The data analyzed within the project includes some demographic information of customers and basket amounts. Correlations were determined by analyzing these data. By analyzing the correlations between the demographic information and purchasing habits of the customers, the sales strategies of the stores during the black friday period can be determined and this information can be used to make more sales. Using the same data, the artificial intelligence-supported forecasting model developed within the scope of the project was trained and sales expectations for the coming years were calculated. The consistency rate of the system was tested by asking for the sales data of the same retail store, which is available and not used in the training, to the system trained with previous sales data and demographic data.