Aeorobik ve anaerobik koşullarda olgunlaştırılan sığır, at ve tavuk gübrelerinde zamana bağımlı olarak kimi bileşenlerin değişimleri üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 85542
  2. Yazar: ÇAĞLA ERHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HAKERLERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gübre, at gübresi, inek gübresi, tavuk gübresi, ekstraksiyon, olgunlaştırma, kimyasal bileşikler
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET AEROBİK VE ANAEROBİK KOŞULLARDA OLGUNLAŞTIRMAN SIĞIR, AT VE TAVUK GÜBRELERİNİN ZAMANA BAĞIMLI KİMİ BİLEŞENLERİ DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA ERHAN, Çağla Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hüseyin Hakerlerler 1998, sayfa Çiftlik hayvanlarının taze gübreleri (at, inek ve tavuk) kontrollü koşullarda aerobik ve anaerobik olarak olgunlaştırılmış ve olgunlaştırmanın başlangıcı ve devam ettiği süreç içinde gübre örnekleri alınarak, olgunlaşmanın bu gübrenin kimi çiftlik gübrelerini değerlendirme kriterlerine (nem miktarları, kül miktarı, organik madde miktarı, C/N oranı, makro ve mikro besin element içerikleri) araştırılmış ve aşağıdaki sonuçlar saptanmıştır: Anaerobik koşullarda olgunlaştırma kapalı ve kontrollü ortamda yapıldığı için nem değişimi fazla olmamasına karşılık, aerobik koşullarda zaman zaman nemlendirilme yapıldığı için nem değerleri farklı düzeyde olmuştur..VI Başlangıçta hafif asit (inek), nötr (tavuk) ve hafif alkalin (at) tepkime gösteren gübrelerin olgunlaşma sürecinde genel olarak pH' larında artış gözlenmiştir. Olgunlaşma sürecinde çiftlik hayvanlarının kül miktarında artış gözlenirken, organik madde içeriğinde ve C/N oranında (tavuk gübresi dışında) azalmalar saptandı. Çiftlik hayvanlarının oyunlaştırılması ile makro besin elementlerinden azot, fosfor, ve potasyum miktarında azalma buna karşılık kalsiyum miktarında mikro besin elementlerindeki gibi artış belirlenmiştir. Çiftlik hayvanlarının taze ve değişik süre ile olgunlaştırılmış gübre örneklerinde fenol 2,6-bis-(1,1 dimetiletil) bileşiğinin bulunduğu ve ayrıca 1,2 benzendikarboksilik asit ve benzen propanoik asidin tavuk ve inek gübrelerinde bulunduğu anlaşılmıştır. Tavuk gübresinin diğer at ve inek gibi çiftlik hayvanları gübrelerine göre daha fazla 0.5N H2SO4' da çözünür organik bileşiği kapsadığı anlaşılmştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ERHAN, Çağla MSc in Soil Science. Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Hakerlerler December 1998, pages. Horse, cow and poultry manures werw composted under aerobic and anaerobic conditions. Samples were taken at the beginning and during the fermentation periods. Effect of composting on moisture, ash, organic matter, C\N ratio, organic and inorganic composition of the manures were examined. The following results were found: 1 ) Under anaerobic conditions, the moisture content did not change in a wide range due to closed and controlled conditions. On the other hand, under aerobic conditions the moisture content varied because of damping. 2) PH increases were notified in all of the analyzed manures during the composting period. 3) Excluding the poultry manure, organic matter and C\N ratio of the manures decreased; on the other hand, ash content increased.VIII 4) As the manures composted, their N, P, K contents decreased; however, Ca and micro nutrients increased. 5) Phenol 2,6 bis (1,1 dimetylethylene) compound was determined in fresh and composted manures. 1,2 benzenedicarboxyilic acid and propanoic acid was found in poultry and cow manure. 6) Results achieved that poultry manure composted more organic compounds than horse and cow manure.. Key Words : Manure, Horse manure, Cow manure, Poultry manure, Extraction, Fermentation.Composting, Chemical compounds.