Değişik yörelerde yetiştirilen bazı sebze türlerinin bitki besin elementi kapsamları ve bunların insan metabolizması ile ilişkileri
The Nutrient properties of some vegetables grown in various areas and their effects on the human metabolism
  1. Tez No: 85541
  2. Yazar: GÖKÇE ERBUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besinler, besin elementleri, insan, Foods, nutrients, human
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
m ÖZET DEĞİŞİK YÖRELERDE YETİŞTİRİLEN BAZI SEBZE TÜRLERİNİN BİTKİ BESİN ELEMENTİ KAPSAMLARI VE BUNLARIN İNSAN METABOLİZMASI İLE İLİŞKİLERİ ERBUĞ, Gökçe Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Rafet Kılınç Şubat 1999, 27 sayfa Bu çalışmada; yetiştirildikleri yerler belirli, Türkiye'nin farklı bölgelerinden getirilmiş halkın tüketimine hazır 17 adet sebze türü kullanılmıştır. Bu sebze türlerinin bir kısmının kök, sap, yaprak gibi değişik organları da değerlendirmeye alınmıştır. Bu örneklerde; %protein, %total N, %K, %Ca, %Mg ve ppm olarak Fe, Cu, Zn, Mn ve Na analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda, sebze örneklerinin içeriğindeki protein, K,Ca, Fe ve Na'un insanların günlük gereksinimi açısından alınması gereken miktarları karşılamadığı; buna karşın yine insan vücudu için gerekli olan Mg, Cu, Zn ve Mn'ın, bir günde alınması gerekli olan miktarları da gözönüne alınarak karşıladığı belirlenmiştir. it Çeşitli literatürlerden insanlar için günlük alınması gereken besin elementi miktarları incelenmiş, bu miktarların eksiklik ve fazlalığında ne gibi belirtiler gözlenebileceği saptanmıştır. Ayrıca yapılan analizlerle sebze örneklerinin içeriğindeki makro ve mikro besin elementi miktarları ile insanların günlük alması gereken miktarlar arasındaki ilişkiler araştırılmış ve bu sonuçlara göre hangi besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesi gerektiği de açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE NUTRIENT PROPERTIES OF SOME VEGETABLES GROWN IN VARIOUS AREAS AND THEIR EFFECTS ON THE HUMAN METABOLISM ERBUG, Gökçe Msc in Agriculture Faculty Soil Departmant Superviser: Prof. Dr. Rafet Kılınç Şubat 1999, 27 pages In this study; seventeen species of vegetables from different regions of Turkey that are ready for consumption, have been used. Different parts of these vegetables such as roots, stems and leaves have also been tested. Among these samples the percentage analysis has been made on protein, total N, K, Ca, Mg and as ppm Fe, Cu, Zn, Mn and Na. As a result of this study, the content of protein, K, Ca, Fe and Na in vegetables mentioned above is found to be insufficient for daily requirement. On the other hand, some basic minerals such as Mg, Cu, Zn and Mn were found sufficient. After studying the literature on required amount of basic nutrients, it was found that certain symptoms could accur due to lack or excess of these amounts. In addition, analysis has focused on macro and micro amounts of nutrition found in vegetable samples and human's daily needs of these. Findings show that specific amounts of nutrients need to be consumed.