Epilepsi tanısı ile takip edilen hastaların ılae-2017 sınıflamasına göre etiyolojik olarak sınıflandırılması
  1. Tez No: 855425
  2. Yazar: BENSU KOÇYİĞİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, nöbet, ILAE, etiyoloji, Epilepsy, seizure, ILAE, etiology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Epilepsi çocukluk döneminde sık görülen kronik nörolojik bir hastalıktır. Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneği (ILAE) Sınıflama ve Terminoloji Komisyonunun sınıflamasına göre epilepsi nöbet tipi, epilepsi tipi, epilepsi sendromu, etiyoloji ve komorbiditelere göre sınıflandırılmaktadır. Sınıflama, nöbet karakterini, olası nöbet tetikleyicilerini ve prognozu anlayabilmek; mortalite hakkında fikir sahibi olabilmek, en uygun tedaviyi seçebilmek ve epilepside ortak bir dil oluşturmak için önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Çocuk Nöroloji polikliniğinde takip edilen epilepsili çocuk hastalarda ILAE epilepsi sınıflamasını uygulayabilmek; birçok çevre ilden ve ülke genelinden hasta başvurusu olan hastanemizin verileri ile ülkemizde epilepsi etiyoloji ve sınıflandırmasına ışık tutmaktır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Nöroloji Kliniği'nde Eylül 2019 ve Aralık 2022 tarihleri arasında epilepsi tanısı ile takip edilen, Kasım-Aralık 2022 tarihleri arasında en az bir kez Çocuk Nöroloji polikliniğine başvuran, 1 ay-18 yaş arası tüm hastalar 2017 ILAE sınıflandırmasına göre sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 622 hastanın 251'i kız(%40,4), 371'i(%59,6) erkek idi. 2 yaş altı epilepsi tanısı alan 196(%31,5) hasta, 2-10 yaş arası 298(%47,9) hasta, 10-18 yaş arası 128(%20,5) hasta saptandı. 424 (%68,3) jeneralize nöbet, 194(%31,2) fokal nöbet, 21(%3,2) bilinmeyen başlangıçlı nöbet saptandı. Hastaların 407'si(%65,5) jeneralize, 177'i fokal(%28,5), 17'si kombine(%2,7), 20'si(%3,2) bilinmeyen epilepsi grubuna dahildi. 124 hastada(%19,9) epilepsi sendromu saptandı. Süt çocukluğu döneminde infantil epileptik spazm (%63,3), çocukluk döneminde kendini sınırlayan sentrotemporal dikenli epilepsi (%67,5), adolesan dönemde ise JME (%69,2) en sık görülen sendromlar oldu. 136(%21,9) hastada yapısal, 69(%11,1) hastada genetik, 11(%1,8) hastada enfeksiyöz, 13(%2,1) hastada metabolik, 4(%0,6) hastada immün, 388 hastada(%62,5) bilinmeyen etyoloji gösterildi. Sonuç: Epilepsili çocuk hastalarda hastalığın demografik ve epidemiyolojik özelliklerini belirlemek, ILAE epilepsi sınıflamasını uygulayabilmek, hasta takip ve tedavisine ışık tutmak açısından yararlıdır. Günümüzde gelişmiş tanı yöntemlerine karşın çocukların en az yarısının epilepsi etiyolojisinin aydınlatılamaması, daha kapsamlı ek tetkiklere ve çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Epilepsy is a chronic neurological disease that is common in childhood. Epilepsy is classified by seizure type, epilepsy type, epilepsy syndrome, etiology and comorbidities according to the ILAE classification. Classification is important to estimate prognosis and mortality, possible seizure triggers, to determine an appropriate treatment and to establish a common language in epilepsy. The aim of this study is to apply the ILAE classification to the pediatric patients diagnosed with epilepsy in the Pediatric Neurology outpatient clinic; to enlight the etiology and classification of epilepsy in our hospital, which receives patient applications from many nearby provinces and throughout the country. Material and Methods: The patients between the ages of 1 month to 18 years old who were followed up with epilepsy at the Pediatric Neurology Clinic of the University of Health Sciences Ankara City Hospital Children's Hospital between September 2019 and December 2022, and who applied to the pediatric neurology outpatient clinic at least once between November and December 2022, were classified according to the ILAE classification. Results: 622 patients were included in our study, 40.4% was female and 59.6% was male. There was 31.5% of the patients diagnosed with epilepsy under the age 2, 47.9% diagnosed at age between 2-10, and 20.5% diagnosed at age between 10-18. There was 68.3% of patients with generalized seizures, 31.2% with focal seizures and 3.2% with unknown onset seizures. 65.5% of the patients was in the generalized epilepsy group, 28.5% was in the focal epilepsy group, 2.7% was in the combined epilepsy group and 3.2% was in the unknown epilepsy group. 19.9% of the patients was with a spesific epilepsy syndrome was detected. The most common syndromes in the infant group were infantile epileptic spasm(63.3%), in childhood self-limiting centrotemporal spike epilepsy(67.5%), and in the adolescence group the most common syndrome was JME(69.2%). Etiological distribution among patients indicates that structural etiology(21.9%) is the most common etiology, followed by genetic etiology(11.1%), infectious(1.8%), metabolic(2.1%), immune(0.6%). Etiology of 62.5% of the patients was unknown. Outcome: Determining the demographic and epidemiological characteristics of the disease and to classify epilepsy according to the ILAE in pediatric patients with epilepsy is useful to enlight patient follow-up and treatment. The etiology of epilepsy in at least half of the children cannot be elucidated despite advanced diagnostic methods of today, shows the fact that more comprehensive additional examinations and studies are needed.