Comparative study on transformational leadership styles of Mahatma Gandhi and Nelson Mandela
Mahatma Gandhi ve Nelson Mandela'nın dönüşümcü liderlik tarzları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 855498
  2. Yazar: AYSU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY FIRAT TANRISEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, International Relations, Leadership, Transformational Leadership, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Dönüşümcü liderlik teorisi, son yıllarda üzerinde en çok araştırma yapılan modern liderlik teorileri arasında yer almaktadır. Artan rekabet ve küreselleşme göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir ortamda hayatta kalma ve rekabet etme yolunda örgütlerin sistemlerini değiştirme ve yeniden yapılandırma ihtiyacı kaçınılmaz bir eğilim haline gelmiştir. Dönüşümcü liderler değişimin ustaları olduklarından, vizyon ve daha iyi bir gelecek tasarlama kapasitesine sahip bu modern örgütlerde yeni ortamlar yaratma becerisine sahip olanlardır. Bu doğrultuda, bu tez Mahatma Gandhi ve Nelson Mandela'nın liderlik uygulamaları üzerinden dönüşümsel liderliğe kapsamlı bir bakış sunmaktadır. Hem Gandhi hem de Mandela, kendi ulusları ve dünya üzerinde silinmez etkiler bırakmış ikonik liderler olarak kabul edilmektedir. Bu araştırma, kendilerine özgü liderlik tarzlarının bireylerde, ülkelerinde ve dünyada değişimi nasıl teşvik ettiğini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, liderlik nitelikleri ve uygulamaları hakkında derinlemesine bir anlayış kazanmak için otobiyografiler, biyografiler, konuşmalar, anılar, gazeteler ve diğer arşiv materyalleri dahil olmak üzere anlatı yazılarının kapsamlı bir analizi yoluyla Gandhi ve Mandela'nın dönüşümsel liderlik boyutlarını araştırmaktadır. Bu karşılaştırmalı analiz, dönüşümcü liderlik niteliklerini ve uygulamalarını analiz ederek, uluslararası ilişkiler literatüründeki daha geniş liderlik tartışmalarına katkıda bulunmayı, liderlik uygulamalarını etkileyen perspektifler sunmayı ve dönüşümcü liderlik potansiyelini ortaya çıkarmak için gelecek nesil liderlere ilham vermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The transformational leadership theory is among the most researched modern leadership theories over the past decades. Considering the increasing competition and globalization, the need for organizations to change and restructure their system became an inevitable tendency in the way of surviving and competing in such an environment. Since transformational leaders are the masters of change, they are the ones who have the ability to create new environments in those modern organizations with the capacity to design a vision and a better future. In this line, this thesis examines the comprehensive overview of transformational leadership through the leadership practices of Mahatma Gandhi and Nelson Mandela. Both Gandhi and Mandela are widely regarded as iconic leaders who made indelible impacts on their respective nations and the world. This research seeks to understand how their distinctive leadership styles encouraged change in individuals, their country, and the world. This study delves into the transformational leadership dimensions of Gandhi and Mandela through a comprehensive analysis of narrative writing, including autobiographies, biographies, speeches, memoirs, newspapers, and other types of archival material, to acquire an in-depth understanding of leadership qualities and practices. Through analyzing their transformational leadership qualities and practices, this comparative analysis aims to contribute to the broader discussion of leadership in international relations literature, provide perspectives that influence leadership practices, and inspire the next generation of leaders to reveal transformational leadership potential.