Türk romanında toplantı
Meeting in Turkish novel
- Tez No: 855523
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, toplantı, yemek, eğlence, tartışma, Turkish novel, meeting, meal, entertainment, discussion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 639
Özet
Gerçek yaşamda kişiler, muhtelif amaçlarla bir araya gelerek toplantılar tertip etmektedir. İnsan hayatına hemen her bakımdan ayna tutan romanlarda da yazarlar, roman kişilerini çeşitli toplantılarda bir araya getirmektedir. Bu tez çalışmasında Taaşşuk-ı Tal'at ve Fitnat'la başlayıp Osmancık ile biten altmış roman dâhilinde en az üç roman kişisinin bir araya getirildiği yemek, eğlence, ziyafet, balo, çay, kutlama merasimi, cenaze töreni, miting gibi toplantılar incelenmiş ve elde edilen veriler ışığında toplantıların yazarlar tarafından hangi işlevlerde kullanıldığı, roman kişilerinin yaşamında, düşünce dünyasında ne tür değişimlere vesile olduğu, hangi amaçlarla düzenlendikleri belirlenmiştir. Planlı bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasa bile ikiden fazla roman kişisinin iştirak ettiği sohbet etme, bilgi alma, tanışma gibi işlevleri olan kısa süreli bir araya gelmeler de çalışmaya dâhil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In real life, people come together for various purposes and organise meetings. In novels, which mirror human life in almost every aspect, the authors bring the novel's characters together in various meetings. In this thesis, in the sixty novels starting with Taaşşuk-ı Tal'at ve Fitnat and ending with Osmancık, meetings such as dinner, entertainment, banquet, ball, tea, celebration ceremony, funeral ceremony, rally where at least three novel characters are brought together have been analysed and in the light of the data obtained, it has been determined in which functions the meetings are used by the authors, what kind of changes they cause in the life and thought world of the novel characters and for what purposes they are organised. Even if they were not organised in a planned manner, short-term gatherings with functions such as chatting, getting information and getting acquainted were also included in the study.