Yeni Geveze gazetesi (İnceleme, tahlilî fihrist, seçme metinler)
The newspaper of Yeni Geveze (Analysis, analytical index, selected texts)
  1. Tez No: 855546
  2. Yazar: ŞEYDA AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Geveze, Mizah Basını, II. Meşrutiyet, Kirkor Fâik, Yeni Geveze, Humor Press, Second Constitutionalism, Kirkor Fâik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1080
Özet
Yeni Geveze gazetesi, 1 Mart 1326 (Rumi) tarihinde yayımlanmaya başlayan ve 1328 (Rumi)'e kadar yayın hayatını sürdüren musavver mizah gazetesidir. Bu çalışmada, 233 sayı yayımlanan Yeni Geveze gazetesinin ulaşılabilen 227 sayısı incelenmiştir. Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde II. Meşrutiyet Dönemi mizah basınından bahsedilmiştir. İkinci bölümde Yeni Geveze gazetesinin şekil ve muhteva özelliklerine değinilmiş, yazar ve karikatürist kadrosu tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde yazar ve karikatürist adlarına, yazı türlerine ve karikatürlere göre oluşturulmuş üç fihriste yer verilmiştir. Dördüncü bölümde gazeteden seçilen metinler Latin harflerine aktarılmıştır. Sonuç bölümünü teşkil eden beşinci bölümde ise gazetenin belirgin vasıfları dikkate alınarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The newspaper of Yeni Geveze is a illustrated humor newspaper that began publication on March 1, 1326 (Julian) and continued until 1328 (Julian). This study investigated 227 accessible issues the newspaper of Yeni Geveze, which issued 233 issues. In the first part of the five-part study, the humour press of the Second Constitutional Monarchy Period is mentioned. The second section discusses the newspaper of Yeni Geveze format and content, as well as the writer and cartoonist staff. The third section includes three indexes based on the names of authors and cartoonists, as well as genres of texts and cartoons. In the fourth chapter, chosen newspaper texts were translated into Latin alphabet. A general review was conducted in the fifth chapter, which serves as the conclusion, taking into account the specific characteristics of the newspaper.