Sanatta büyüsel gerçeklik
Megical realism in art
  1. Tez No: 855582
  2. Yazar: ELİF ÖZERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim, Büyüsellik, Evren, Gerçeklik, Karadelik, Black hole, Magical, Reality, Science, Universe
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezin amacı, izleyicide bir yabancılaştırma etkisi yaratmak doğanın ve mekanın girift yapısını kontrastlar bağlamında okumak, zamanın ve mekânın ilişkisini metafizik bir estetikle ortaya koymaktır. Kara deliklerin içinde değişen oluşumlarla ilişkilendirerek Bilim ve Sanat konusunu tekrar işlemektir. Gerçekliğin kırıldığı, manipüle edildiği ve sonuç olarak yeni formlar alan bu çalışmalar, büyülü gerçekliği barındıran bir atmosfer sunuyor izleyicilere. Çoğunlukla büyülü gerçekliğin büyülü dünyası günlük yaşamın bir parçası haline gelmekte ve gerçek dünya ile bütünleşerek farklı ifade biçimlerinin kapılarını aralamayı hedeflemektedir. Büyülü gerçeklik ile sanat ve bilim konuları farklı ülkelerde farklı sanatçılar tarafından ele alınarak günümüze kadar varlığını sürdürmüştür. Genellikle büyülü gerçekliği ele alan sanatçılar, yaşadıkları toplumdan etkilenerek gerçekliğin arkasındaki gizemi bazen toplumsal ve kişisel deneyimlerinden bazen mitolojiden ve efsanelerden ilham alarak kendi gerçekliklerinin ve büyülü gerçekliğin değişimini resimlere aktarılması aynı zamanda, sanata yansımasını ele almışlardır. Bu tez çalışmasında büyülü gerçeklik ve sanat kavramı ile bilim ve sanat kavramlarının birbiriyle ilişkileri, çelişkileri yan yana getirilerek yeni bir görsel anlatım diline ulaşmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to create an alienation effect on the viewer, to read the intricate structure of nature and space in the context of contrasts, to reveal the relationship of time and space with a metaphysical aesthetic. It is to reprocess the subject of Science and Art in relation to the changing formations inside black holes. These paintings, in which reality is broken, manipulated and as a result takes a new form, offer us an atmosphere of magical reality. Mostly, the magical world of magical reality becomes a part of daily life and aims to open the doors of different forms of expression by integrating with the real world. The subjects of magical reality, art and science have been handled by different artists in different countries and have continued to exist until today. Generally, the artists who take magical reality in hand have been influenced by the society they live in and have dealt with the mystery behind reality, sometimes inspired by their social and personal experiences, sometimes by mythology and legends, and at the same time, they have dealt with the reflection of their own reality and the change of magical reality on art. In this thesis, it is aimed to reach a new visual expression language by juxtaposing the concepts of magical reality and art, and the relations and contradictions of the consepts of science and art.