Determination of heat transfer coefficient from transient temperature heasurements
Isı transfer katsayısının zamana bağlı sıcaklık ölçümleri ile hesaplanması
- Tez No: 85559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRUZ BALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Parametre saptanması, konvektif ısı aktarımı, Lumped Capacitance model, doğrusal olmayan regrasyon, Parameter estimation, Convective heat transfer, Lumped Capacitance model, Nonlinear regression
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET ISI TRANSFER KATSAYISININ ZAMANA BAĞLI SICAKLIK ÖLÇÜMLERİ İLE HESAPLANMASI GÜNGÖR, Murat Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Firuz BALKAN Ağustos, 1999, 105 Sayfa Bu tez çalışmasında ısı aktarımında en önemli parametrelerden biri olan konveksiyonla ısı aktarım katsayısının tayini, hava-yatay düz yüzey çifti için uygun matematiksel model ve istatistiksel yaklaşımla birlikte“parameter estimation”metodu ile gerçekleştirilmiştir. Deneyde, tabanından ve yanal yüzeylerinden izole edilmiş küçük paslanmaz çelik (AISI 304) levha, duvarlarından izole edilmiş bir hava kanalının içine konulmuştur. Sistemin“Lumped Capacitance”modeline uygun olduğu kabul edilmiştir.VI Deneylerde amaçlanan, havanın konvektif ısı aktarım katsayısını istatistiksel açıdan olası en az belirsizlikle saptamak olduğundan bunu sağlayacak zaman aralığı araştırılmıştır. Deneylerde 1.1 m/s ile 4.2 m/s arasında 9 farklı hız ve 10, 20 ve 30 saniye olmak üzere 3 ayrı zaman aralığında çalışılmıştır. Havanın konveksiyonla ısı aktarım katsayısının tayininde sıcaklık ölçüm aralığının (8topt) önemli olduğu saptanmıştır. Yapılan bu çalışmada, r\ = Bi(n8Fo) ifadesini 1.692 yapan zaman aralığının ısı aktarım katsayısı hesabında en az belirsizliği verdiği saptanmıştır. Burada“Bi”tanımlanmış olan matematiksel modeldeki parametre,“n”ölçüm sayısıdır. Matematiksel model seçildikten sonra elde edilen deneysel sonuçlardan“Nonlinear Regression”tekniği kullanılarak, modeldeki Bi parametresi bulunup, matematiksel işlemlerden sonra h değerleri hesaplanmıştır. Bu değerler literatürdeki bazı değerlerle karşılaştırılmış ve sabit yüzey sıcaklığında dışsal akış (external flow) koşuluna daha uygun olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION OF HEAT TRANSFER COEFFICIENT FROM TRANSIENT TEMPERATURE MEASUREMENTS GÜNGÖR, Murat MSc in Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Firuz BALKAN August 1999, 105 pages In this thesis, convection heat transfer coefficient of air, which is one of the most important parameters, from the engineering point of view and the energy transfer applications, has been determined by using parameter estimation method under appropriate mathematical model and statistical approach, by using transient temperature measurements. In the experiments, a small size stainless steel (AISI 304) flat plate was placed in an insulated air duct. It was assumed that this system has satisfied the Lumped capacitance model requirements.vm The aim of the experiment was to calculate the convection heat transfer coefficient with the lowest uncertainty. In the experiments 9 different air velocities varying from 1.1 m/s to 4.2 m/s and time intervals of 10, 20, and 30 second were chosen. It was observed that time interval was very important in the determination of convection heat transfer coefficient for air. According to this study, time interval which made r| = Bi(n8Fo) equal to 1.692 gave the lowest uncertainty in Bi. Where Bi is the parameter of our model equation and n is the number of measurements.