Kültür turizmine katılan yerel ziyaretçilerin seyahat motivasyonunun davranışsal niyetlere etkisi: Nemrut Dağı Milli Parkı örneği
The effect of travel motivation of local visitors participating in cultural tourism on behavioral intentions: The example of Nemrut Mountain National Park
  1. Tez No: 855591
  2. Yazar: ESMA İLHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL KODAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Niyet, Kültür Turizmi, Nemrut Dağı Milli Parkı, Seyahat Motivasyonu, Behavioral Intention, Cultural Tourism, Nemrut Mountain National Park, Travel Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm ve Kültürel Miras Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüz turizm etkinliklerinde alternatif turizme olan ilgi artarken ziyaretçileri turizme iten motivasyonlar ve bu motivasyonların etkilediği davranışsal niyetler de araştırmalara sıkça konu olmaktadır. Bundan dolayı, kültür turizmine katılan yerel ziyaretçilerin seyahat motivasyonlarının davranışsal niyetler üzerindeki etkisi incelenmek istenmiş olup bu amaç doğrultusunda UNESCO Dünya miras listesinde bulunan Adıyaman ili sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı araştırmanın kapsamı olmuştur. Verilerin toplanmasında Nemrut Dağı Milli Parkı'nı ziyaret eden yerel ziyaretçilere anket tekniği uygulanmış ve toplam 409 anket formu elde edilmiştir. Araştırma verilerinin güvenirlik ve geçerliliğini test etmek için açımlayıcı faktör analizi, hipotez testi için de regresyon analizi uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda seyahat motivasyonu, beş boyut olarak kabul edilmiştir. Araştırma verilerinin istenilen düzeyde güvenilirliğe ve geçerliğe sahip olduğu saptanmıştır. Hipotez testleri sonucunda seyahat motivasyonunun davranışsal niyetler üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen tüm sonuçlar neticesinde Nemrut Dağı Milli Parkı'nın kültür turizmi açısından ziyaretçi sayısının arttırılması ve yerel ziyaretçiler açısından önem teşkil eden unsurların muhafaza edilebilmesi amacıyla turizm paydaşlarına, yerel yöneticilere ve yerel işletmecilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
While the interest in alternative tourism is increasing in today's tourism activities, the motivations that push visitors to tourism and the behavioral intentions affected by these motivations are also frequently the subject of research. Therefore, it was desired to examine the effect of travel motivations on behavioral intentions of local visitors participating in cultural tourism, and for this purpose, Mount Nemrut National Park, located within the borders of Adıyaman province, which is on the UNESCO World Heritage List, was the scope of the research. In collecting data, a survey technique was applied to local visitors visiting Nemrut Mountain National Park and a total of 409 survey forms were obtained. Exploratory factor analysis was applied to test the reliability and validity of the research data, and regression analysis was applied to test the hypothesis. As a result of exploratory factor analysis, travel motivation was accepted as five dimensions. It was determined that the research data had the desired level of reliability and validity. As a result of hypothesis tests, it was determined that travel motivation had an effect on behavioral intentions. As a result of all the results obtained, suggestions were made to tourism stakeholders, local administrators and local operators in order to increase the number of visitors to Mount Nemrut National Park in terms of cultural tourism and to preserve the elements that are important for local visitors.