Geri Dön

Women and climate activism in the light of ecofeminism

Ekofeminizmin ışığında kadınlar ve iklim aktivizmi

  1. Tez No: 855597
  2. Yazar: AYŞE NORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, İklim Aktivizmi, Kadın, Doğa, İklim Değişimi, Ecofeminism, Climate Activism, Women, Nature, Climate Change
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101

Özet

İklim değişikliği, modern çağda insanlığın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olmuştur. Çevreyi ve birçok türün yaşamını ciddi şekilde etkileyen iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, dünyanın dört bir yanından felaketler ve aşırı hava olayları hakkında sık sık haberler duymak artık normal bir durum haline geldi. Her gün daha fazla insan iklim değişikliğiyle mücadelede hükümetlere, şirketlere ve iş dünyası liderlerine harekete geçmeleri için baskı yapmak amacıyla iklim hareketine katılıyor. Ancak iklim adaleti mücadelesinde özellikle kadınlar ön saflarda yer almakta ve onların iklim mücadelesi dünya genelinde ve basında geniş yankı bulmaktadır. Ekofeminizm genel olarak doğa ve kadınlar arasındaki bağlantı kuran bir teori olarak tanımlanır. Bu bağlamda, bu tez, kadınların iklim aktivizmi arkasında yatan motivasyonları ve kaygılarını ekofeminizmin bakış açısından anlamaya çalışmaktadır. Ekofeminist bakış açısının kadın-doğa ilişkisini ve onların iklim aktivizmine olan eğilimlerini daha iyi anlamak için güçlü bir temel olduğuna inanıyorum. Bu tezde, kadınların endişelerini ve motivasyonlarını daha iyi anlamak için önde gelen kadın iklim aktivistlerinin anlatıları ve Türkiye'deki çevre krizine karşı kadınların direnişine örnek vakalar, yani İkizdere, Rize ve Kaz Dağları direnişi, incelenecektir. Bu seçilen anlatılar ve örnek vakalar insanların kolayca erişebileceği rastgele çevrimiçi haber kaynaklarından toplanmıştır. Ayrıca bunlar incelendiğinde ekofeminist felsefe ile olan bağlantısını tespit etmek mümkündür. Bu tez, ekofeminizm ile kadın iklim aktivizmi arasında daha yakın bir bağlantı kurma olasılığına odaklanmaktadır. Bu bağlamda, bu bağı anlayabilmek için literatür taramasının yanı sıra seçilmiş çevrimiçi haberler, iklim aktivizminde yer alan kadınların anlatıları ve örnek vakaları incelediğim karma yöntemler kullanıyorum.

Özet (Çeviri)

Climate change has been one of the biggest challenges facing humanity in the modern era. It has now become the norm to hear frequent news stories from around the world about disasters and extreme weather events due to a result of worsening climate change that is impacting severely the environment and the lives of many species. Everyday more people join the climate movement to put pressure on governments, companies, and business leaders to take action in fighting climate change. Yet, especially women are at the forefront of fights for climate justice and their climate activism attracts wide publicity in the press. The voices of women climate activists are becoming more vocal all around the world. Ecofeminism is broadly defined as a school of thought, which looks for links between nature and women. With this in mind, this thesis attempts to understand the motivations and concerns of women lying behind their climate activism from the standpoint of ecofeminism. I believe the ecofeminist perspective will provide a strong foundation to better understand the women-nature relationship and their inclination for climate activism. In this thesis the narratives of prominent female climate activists and cases of women's resistance against the environmental crisis in Türkiye, namely İkizdere, Rize and Ida Mountain resistance will be examined to better understand women's concerns and motivations. The narratives of selected women climate activists and other cases about women's resistance against the environmental crisis referred to are collected from random news sources that are available online to the public. When these narratives and cases are analysed, it is possible to detect their connection with ecofeminist philosophy whether it is intended or unintended. This thesis focuses on the possibility for building a closer connection between ecofeminism and women climate activism. Therefore, in this thesis I use mixed methods by conducting a literature review, desk research, as well as discourse analysis of selected news items and cases of women in climate activism, their environmental movements, and motivations for activism.

Benzer Tezler

  1. Ekoeleştiri bağlamında Buket Uzuner'in 'Tabiat dörtlemesi' serisindeki üç roman üzerine bir değerlendirme

    An evaluation of three novels in Buket Uzuner's 'Tabiat dörtlemesi' series in the context of ecocriticism

    YASAMAN GONAGOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Türk Dili ve EdebiyatıOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İLKNUR TATAR KIRILMIŞ

  2. Charting spatial practices of feminisms in Turkey: Sensitivities, tools, and tactics

    Türkiye'de feminist mekânsal pratikler: Hassasiyetler, araçlar, taktikler

    YAĞMUR YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    MimarlıkKadir Has Üniversitesi

    Mimarlık ve Kent Çalışmaları Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DİDEM KILIÇKIRAN

  3. Sürdürülebilir turizmin gelişiminde ekofeminist bir model önerisi

    Eco-feminist model proposal in sustainable tourism development

    GİZEM ŞAHİN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Turizmİstanbul Üniversitesi

    Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ORHAN AKOVA

  4. Toplumsal cinsiyet ve iklim değişikliğinin uluslararası çevre hukuku kapsamında değerlendirilmesi

    Analyzing gender and climate change within the scope of international environmental law

    ŞEBNEM KOÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Uluslararası İlişkilerEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU ATILGAN PAZVANTOĞLU

  5. Yetişkinlerde iklim değişikliği endişesi, dini başa çıkma ve dindarlık ilişkisi

    Relationship between climate change worry, religious coping and religiosity among adults

    AYŞE BÜŞRA AYDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinMarmara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ AYTEN