İlkokul öğrencilerinin bütünleşik FeTeMM eğitimi yoluyla bilgi işlemsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi
Developing computational thinking skills of primary school students through integrated STEM education
- Tez No: 855751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ MUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bütünleşik FeTeMM eğitimi, 5E öğretim modeli, Bilgi işlemsel düşünme becerisi, FeTeMM tutumu, FeTeMM motivasyonu, ilkokul öğrencileri, Integrated STEM education, 5E instructional model, Computational thinking skills, STEM attitude, STEM motivation, primary school students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı 5E öğretim modeline göre tasarlanan bütünleşik FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri, FeTeMM tutumları ve FeTeMM motivasyonlarına etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmada şu sorulara yanıt aranmıştır: 5E öğretim modeline göre tasarlanmış bütünleşik FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin; ● Bilgi işlemsel düşünme becerilerine etkisi nedir? ● FeTeMM tutumlarına etkisi nedir? ● FeTeMM motivasyonlarına etkisi nedir? Araştırmaya 2022-2023 eğitim- öğretim yılının güz döneminde 28 ilkokul öğrencisi katılmıştır. Bu araştırma, tek grup ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılarak tasarlanmıştır. Bu desende işlemin etkisi tek grup üzerinde yapılan çalışma ile test edilmektedir. Verilerin toplanmasında ön test ve son test olarak kullanılan Korkmaz, Çakır ve Özden (2015) tarafından geliştirilmiş olan“Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisi Ölçeği”; Güzey, Harwell ve Moore (2014) tarafından geliştirilen ve Aydın, Saka ve Güzey (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan“FeTeMM Tutum Ölçeği”ve Luo, Wang, Liu, ve Zhou (2019) ve Dönmez (2020) tarafından Türkçeye uyarlanan“FeTeMM Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Alanyazında ilkokul seviyesine uygun geliştirilmiş bilgi işlemsel düşünme becerileri ve FeTeMM motivasyonlarını ölçen bir araç bulunmadığı için 22 maddelik“Bilgi İşlemsel Düşünme Becerileri Ölçeği”ve 28 maddelik“FeTeMM Motivasyon Ölçeği”nin ilkokul seviyesine geçerleme çalışması yapılmıştır. 5E öğretim modeline dayalı olarak 10 haftalık bütünleşik FeTeMM eğitimi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Eğitim sürecinin başında ve sonunda yukarıda anılan ölçekler ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler ve Wilcoxen işaretli sıralar testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları 5E öğretim modeline göre tasarlanmış bütünleşik FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerine anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada bilgi işlemsel düşünme becerisinin alt faktörleri açısından, yaratıcılık, algoritmik düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme alt faktörlerinde öğrencilerin ön test ve son testleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur ve bu fark son test lehinedir. Bununla beraber 5E öğretim modeline göre tasarlanmış bütünleşik FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin FeTeMM tutumlarına anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Son olarak bütünleşik FeTeMM eğitiminin ilkokul öğrencilerinin FeTeMM motivasyonlarına anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Aynı zamanda FeTeMM motivasyon ölçeğinin dört alt faktörü incelendiğinde, bilim faktörü hariç teknoloji, mühendislik ve matematik faktöründe son test lehine anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effect of integrated STEM education designed according to the 5E teaching model on primary school students' computational thinking skills, STEM attitudes, and STEM motivations. For this purpose, answers to the following questions were sought in the study: What is the effect of integrated STEM education designed according to the 5E instructional model on the computational thinking skills, STEM attitudes, and STEM motivations of primary school students? 28 primary school students participated in the research in the fall semester of the 2022-2023 academic year. This research was designed using a single-group pretest-posttest weak experimental design. In this design, the effect of the procedure is tested with a study on a single group.“Computational Thinking Skill Scale”developed by Korkmaz, Çakır, and Özden (2015) was used as a pre-test and post-test in data collection;“STEM Attitude Scale”developed by Güzey, Harwell, and Moore (2014) and adapted into Turkish by Aydın, Saka, and Güzey (2017) and“STEM Motivation Scale”developed by Luo, Wang, Liu, and Zhou (2019) and adapted into Turkish by Dönmez (2020) was used. Since there is no measurement tool to measure computational thinking skills and STEM motivations developed for the primary school level, a validation study of the 22-item“Computational Thinking Skills Scale”and 28-item“STEM Motivation Scale”for the primary school level was conducted. Based on the 5E instructional model 10-week integrated STEM education was designed and implemented. At the beginning and end of the education process, the above-mentioned scales were used as pre-test and post-test. Descriptive statistics and Wilcoxen signed-rank tests were used to analyze the obtained data. The study's findings show that integrated STEM education designed according to the 5E instructional model significantly affected the computational thinking skills of primary school students. In this study, in terms of sub-factors of computational thinking skills, a significant difference was found between students' pre-test and post-test in creativity, algorithmic thinking, critical thinking, and problem-solving sub-factors. This difference is in favor of the post-test. However, it was found that integrated STEM education designed according to the 5E instructional model significantly affected the STEM attitudes of primary school students. Finally, it was found that integrated STEM education significantly affects the STEM motivation of primary school students. At the same time, when the four sub-factors of the STEM motivation scale were examined, a significant difference was found in favor of the post-test in the technology, engineering, and mathematics factors, excluding the science factor.