Üretim planlamasında GERT tekniği ve bir uygulama
GERT technique in production planning and on implementation
- Tez No: 85577
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. CENGİZ ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: GERT, stokastik serimler, PERT, CPM, GERT, stochastic networks, PERT, CPM
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET ÜRETİM PLANLAMASINDA GERT TEKNİĞİ VE BİR UYGULAMA ' KARABOĞA, Azime Yüksek Lisans Tezi, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. C. Cengiz ÇELİKOĞLU Ağustos 1999, 91 sayfa Bu tezde rastsal özellikte bir üretim planının grafiksel olarak gös terimi değerlendirilmesi ve üretim hakkında sonuçlar çıkarılması ile ilgili olarak özel bir yöntem olan GERT tekniği incelenmiştir. Projelerin planlaması ve programlanması problemi, belirlilik koşullan altmda ve işlemler arası öncelik ilişkileri, işlemlerin birbirini izlemesi ve paralel olarak yürütülmesi şeklinde ortaya çıktığında belir lilik koşullan altmda problemlere çözüm bulabilen teknikler etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak projeyi meydana getiren işlemlerin tanımlanmasında ve işlem zamanlarında belirsizlik söz konusu olduğunda ve işlemlerin gerçekleşmeleri rastsal olduğunda bu teknikler kullanılma maktadır. Diğer bir deyişle, probleme ilişkin değişkenler birer rastsal değişken olduğunda, probleme çözüm getirebilecek tekniklere gerek sinim duyulur. Bu tip problemlere çözüm bulan GERT tekniği, işlemlerin tamamlanmasının ve işlem sürelerinin olasılıklara bağlı olduğu koşul larda rasatsal üretimlerin planlama ve programlanmasında etkin bir şekilde kullanılabilmektedir. Teknik ile ilgili olarak özel bir işletmede uygulama yapılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT GERT TECHNIQUE IN PRODUCTION PLANNING AND AN IMPLEMENTATION a. KARABO?A, Azime M.Sc.in Statistics Supervisor: Yrd.Doç.Dr.C.Cengiz ÇELİKO?LU August 1999, 91 pages In this thesis, GERT technique which is a special method of evaluating graphical demonstration of a production plan which has a stochastic properties and obtaining results about production is examined. The techniques which solve deterministic problems can be efficiently used when the problem of planning and programming of projects appears under conditions of certainty and in cases of sequential and parallel processes. However, these techniques cannot be used in defining processes which set up the project; when there is uncertainty in process times; and when the realization of processes is stochastic. In other words, if the variables in the problem are stochastic variables, other techniques are needed in order to solve the problem: In such problems, GERT technique can be used efficiently in the stochastic production planning and programming under the conditions when completion of process and process times are probabilistic. The technique is implemented in a private company and the results are discussed.