Hücresel imalatın GERT tekniği ile planlaması ve bir uygulama denemesi
Cellular manufacturing with GERT technique and an aplication trial
- Tez No: 144681
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hücresel İmalat, GERT, Cellular Manufacturing, GERT
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ill ÖZET Hücresel imalat, grup teknolojisinin üretime uygulanmasıdır. Hücresel imalatta, benzer parçalar gruplandırılıp imalat hücreleri oluşturulur. Amaç, imalatın su akışına benzer hale getirilmesidir. - GERT tekniği ise, PERT/CPM ve akış grafiklerinin beraber yapıldığı bir şebeke diyagramıdır. Bu teknikte amaç, zaman, maliyet tasarrufu sağlamaktır. Çalışmada; Hücresel İmalatın GERT tekniği ile planlamasının, uygulamada yapılabilirliği araştırılmıştır. Uygulama hazır mutfak sektöründe uluslararası pazarda faaliyet gösteren bir işletmede gerçekleştirilmiştir. Teorik bilgiler ışığında hücre tasarımı yapıldıktan sonra, hücrelerdeki beklenen ortalama faaliyet zamanlan hesaplanıp, GERT tekniği ile çözülmüştür. Gerçekleştirilen hücre tasarımının zaman tasarrufu sağladığı görülmüştür. Bu söylenen amaçlar yanında işletmenin kurduğu hücre örneği alınıp üretilen bir ürün bazında ne kadar zaman tasarrufu sağladığı ve zaman tasarrufuna bağlı olarak ortaya çıkan maliyet tasarrufları çalışma içerisinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Cellular Manufacturing is the implementation of Group technology to production. In Cellular Manufacturing, manufacturing cells are formed by clustering similar items. The aim of this process is to create a similarity between production and waterflow. GERT technique is a network diagram which uses PERT/CPM and Flow Graphics together. The aim of this technique is to save up from time, cost etc. In this work, the Application availability of planning Cellular Manufacturing via GERT technique is been researched. The application part of the study is implemented at a company which operates in Professional kitchen sector worldwide. After cells are formed through theoriticalll knowledges, the expected average activitity times of cells are calculated, and solved by means of GERT technique. It is determined that the cell formation which is designed creates saving from times. Togethr with these aims metioned, the cell example established by the firm is teken to determine how much time saving is achieved on the basis of a single product, and the cost savings which appear due to the time saving, is being geiven in the study.