Fluxus akımının güzellik algısı
The beauty perception of the Fuluxus movement
- Tez No: 855791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLCAN BAŞAR CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fluxus, Sanat, Performans, Kavramsal, Avangart, Fluxus, Art, Performance, Conceptual, Avant-garde
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
“Fluxus Akımın Güzellik Algısı”adlı bu çalışma, modern sanat içerisinde Avangart ve Kavramsal sanat akımları arasında değerlendirilen Fluxus sanat tavrının estetik algısına dair bir değerlendirme sunmaktadır. Çalışmanın kapsamı Fluxus akımının estetik ve güzellik anlayışını yansıtan bazı sanatçılar ve eserlerini içermektedir. Bu sanatçıların sanata dair düşünceleri yaptıkları çalışmalar üzerinden değerlendirilmiştir. Modern sanat akımlarının sanata bakışı ile geleneksel sanat anlayışı karşılaştırıldığında oldukça geniş bir düşünce alanı ve literatür ortaya çıkmaktadır. Modern sanattaki düşünsel çeşitlilik nedeniyle bu sanat dönemini belli bir tanıma yerleştirmek zordur. Özellikle Fluxus gibi sanat çevreleri, belli bir sanat düşüncesini kurumsallaştırmaktan çok, sanatı eylemselliğe ve aktivist bir duruşa indirgemek istemişlerdir. Bu tavır genellikle bir karşı-sanat olarak yorumlanmıştır. Bu çalışma, sanatta estetik değerin sanatın doğasındaki yerine vurgu yaparak, kendisini karşı-sanat konumlandırmasına yerleştiren Fluxus tavrının sanatsal mahiyetini sorgulamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled“Perception of Beauty of the Fluxus Movement”offers an evaluation of the aesthetic perception of the Fluxus art attitude, which is considered among the Avant-garde and Conceptual art movements within modern art. The scope of the study includes some artists and their works that reflect the understanding of aesthetics and beauty of the Fluxus movement. These artists' thoughts about art were evaluated through their works. When the perspective of modern art movements on art is compared with the traditional understanding of art, a wide range of thought and literature emerges. Due to the intellectual diversity in modern art, it is difficult to place this art period in a certain definition. Especially art circles such as Fluxus wanted to reduce art to action and activist stance rather than institutionalizing a certain idea of art. This attitude has often been interpreted as a counter-art. This study aims to question the artistic nature of the Fluxus attitude, which positions itself as anti-art, by emphasizing the place of aesthetic value in the nature of art.