Eisenia fetida (Savigny, 1826) (Annelida: Oligochaeta)'nın vermikompostlama işleminde besin içeriği zengin alternatif organik hammadde (Spirulina spp.) kullanımının araştırılması
Investigation of the use of alternative nutrient-rich organic raw material (spirulina spp.) in vermicomposting process of Eisenia fetida (Savigny, 1826) (Annelida: Oligochaeta)
  1. Tez No: 855790
  2. Yazar: AYCAN RÜYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAY YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Ziraat, Aquatic Products, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eisenia fetida, Vermikompost, Spirulina, Sürdürülebilirlik, Eisenia fetida, Vermicompost, Spirulina, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezde Eisenia fetida (Savigny, 1826) (Annelida: Oligochaeta)'nın Vermikompostlama işleminde besin içeriği zengin alternatif organik hammadde (Spirulina sp.) ile beslenmesinin araştırılması incelenmiştir. Dünyada zirai üretimde organik üretim şekillerini özendiren. sürdürülebilirlik terimine dikkat çeken görüşler çoğalmıştır. Yarı sucul toprak solucanları, organik atıkları kısa bir vakitte yüksek kaliteli değerli bir ürün haline getirirler. Vermikültür diye adlandırılan yeni bir tarımsal üretim sektörü Avrupa ülkeleri, Hindistan ve Amerika'da benimsenmiştir. Çevreye zararlı olarak tanımlanan organik atıkları ve organik temelli çöpleri (artıkları) vermikültür teknolojilerinden biri olan vermikompost (solucanlı kompost) ile işlenerek kazanç ve gıda değeri fazla olan organik temelli gübre elde edilir. Ülkemizde alg kaynaklı gübre üretim tesisi bulunmamaktadır. Alg kaynaklı gübreler çoğunlukla yurt dışından ithal edilmektedir. Bu da maliyeti arttırmakta ve dövize bağımlılığı gündeme getirmektedir. Bu tezde sürdürülebilir organik kaynak olarak doğal alg Spirulina (Cyanobacteri) spp.'nin gübre üretiminde toprak solucanının ana besini olarak kullanımı sonucunda elde edilecek farklılıkların ve yararların tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the research of feeding Eisenia fetida (Savigny, 1826) (Annelida: Oligochaeta) with nutrient-rich alternative organic raw material (Spirulina sp.) in vermicomposting process was investigated. Encouraging organic production methods in agricultural production in the world. Opinions drawing attention to the term sustainability have increased. Semi-aquatic earthworms turn organic waste into a high-quality valuable product in a short time. A new agricultural production sector called vermiculture has been adopted in European countries India, and America. Organic wastes and organic-based garbage (residues), which are defined as harmful to the environment, are processed with vermicompost (worm compost), one of the vermiculture technologies, to obtain-based fertilizer with high profit and food value. There is no algae-based fertilizer production facility in our country. Algae-derived fertilizers are mostly imported from abroad. This increases the cost and raises the foreign exchange dependency. In this thesis, it is aimed to determine the differences and benefits that will be obtained because of using the natural algae Spirulina (Cyanobacteri) spp., as a sustainable organic resource, as the main food of earthworms in fertilizer production.