Resimli İstanbul Gazetesi, inceleme, fihrist, metinler
Resimli İstanbul Newspaper, examination, index, texs
  1. Tez No: 855799
  2. Yazar: ŞEYMANUR AL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN KOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli İstanbul, Mustafa Refik, Ahmet Midhat Efendi, II. Abdülhamid, Millet, Illustrated Istanbul, Mustafa Refik, Ahmet Midhat Efendi, Abdülhamid II, Millet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 575
Özet
“Resimli İstanbul Gazetesi, İnceleme, Fihrist, Metinler”adlı çalışmanın amacı dönemine göre yenilikçi, çağdaş, edebi ve siyasi bir gazetenin edebiyat tarihindeki yerini belirlemektir. Gazetenin incelenmesindeki bir diğer amaç ise daha sonra yapılacak akademik çalışmalara katkı sağlamaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise gazetedeki farklı bakış açılarıyla kaleme alınmış eserlerin okuyucu ve araştırmacıların hizmetine sunmaktır. Resimli İstanbul, 1909 yılının basınında kendine önemli bir yer edinebilmiş bir gazetedir. Bu yeri edinebilmesindeki en önemli sebep gazetenin sahibi ve müdürü olan Mustafa Refik'in, halkı bilinçlendirmek amacında olmasıdır. Halkın kendi haklarının farkında olması için oldukça çaba sarfetmiştir. Mustafa Refik, halkın kültür düzeyini üst seviyelere çekmeyi amaçladığı için gazetede dünyadan haberlere, edebiyatla ilgili yazılara, çizimlere ve fotoğraflara sıkça yer vermiştir. Ayrıca harcanan bu çabanın boşa gitmemesi için de Mustafa Refik, gazetenin dilini olabildiğince sade tutmuştur. Resimli İstanbul Gazetesi hakkında daha önce yapılmış kapsamlı bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada gazetenin tüm metinleri orijinal metinden aktarılmıştır. Metinler başlıklara ayrılarak çalışılan teze bir düzen verilmiştir. Yapılan bu düzenleme, okuyucu/araştırmacıların zaman ve emek kaybını önlemeyi amaçlamaktadır. Eklenen dizin ve fihrist bölümleriyle de bu amaç güçlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study titled“Resimli İstanbul Gazetesi, Review, Fihrist, Texts”is to determine the place of an innovative, contemporary, literary and political newspaper in the history of literature. Another purpose of analyzing the newspaper is to contribute to the academic studies to be conducted later. Another aim of the study is to present the works written from different perspectives in the newspaper to the service of readers and researchers. Resimli İstanbul is a newspaper that was able to gain an important place in the press of 1909. The most important reason for this place is that Mustafa Refik, the owner and director of the newspaper, aims to raise public awareness. He made great efforts to make the public aware of their rights. Since Mustafa Refik aimed to raise the cultural level of the public to a higher level, he frequently included news from the world, articles on literature, drawings and photographs in the newspaper. In addition, Mustafa Refik kept the language of the newspaper as simple as possible in order to ensure that this effort was not wasted. There is no previous comprehensive study on the Resimli İstanbul Newspaper. In this study, all texts of the newspaper were transferred from the original text. The texts were divided into headings and an order was given to the thesis. This arrangement aims to prevent readers/researchers from wasting time and effort. This purpose has been strengthened with the index and index sections added.