Kırsal alana bilgi ve teknoloji aktarımında çiftçi örgütlerinin rolü: TARİŞ örneği
The Role of farmer organizations for knowledge and technology transfer to rural areas: A case study
  1. Tez No: 85581
  2. Yazar: DİLEK KARDİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER KUMUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Yayım, Bilgi ve Teknoloji Transferi, Çiftçi Örgütleri, Agricultural Extension, Knowledge and Technology Transfer, Farmer's Organizations
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
V ÖZET KIRSAL ALANA BİLGİ VE TEKNOLOJİ AKTARIMINDA ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİNİN ROLÜ: TARİŞ ÖRNEĞİ KARDIK, Dilek Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Taner KUMUK 1999, 87 sayfa Tarımsal yayım faaliyetleri çeşitli kuruluşlar tarafından yerine getirilmektedir. Bu kuruluşlar ve onların organizasyon yapılan ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel olarak yayım hizmeti veren kuruluşlar kamu sektörü, kar amacı gözetmeyen organizasyonlar, özel sektör (çiftçi örgütleri de bu gruba dahil edilmektedir) olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çalışmada, bir çiftçi örgütü olan TARİŞ'in yayım faaliyetleri incelenmiştir. Bu amaçla İzmir İli Menemen İlçesinde TARİŞ üyesi 45 çekirdeksiz kuru üzüm, 48 pamuk üreticisiyle görüşülmüştür. Anket yardımıyla elde edilen veriler uygun istatistik yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Kooperatif yayım sisteminde kooperatif ortaklarının sistemin maliyetine ve karar alma sürecine katılması sözkonusudur. Bunun sonucunda ise, sistemin bilgi ve teknoloji aktarımında ve eğitiminde etkili olması beklenmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin genel olarak kooperatif karar alma sürecine katılmadıkları, TARİŞ'i daha çok ürünlerini pazarlayan kurum olarak gördükleri bulunmuştur. Kamu yayım örgütünün çiftçilere sunduğu yayım önerilerinin benimsenme düzeyi düşüktür. Tariş tarafından yapılan bilgi ve teknoloji aktarımı çalışmaları ile çiftçi eğitim hizmetlerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, İlçe Tarım Müdürlüğü'nün yapmış olduğu yayımVI çalışmaları ile Tariş'in sunduğu çalışmalar karşılaştırıldığında, her iki kurumun hizmetlerinin çiftçiler tarafından yeterli görülmediği saptanmıştır. Çiftçi sorunlarının çözümü için, TARİŞ'in yayım faaliyetlerinin istenen düzeye getirilmesi ve çiftçilerin karar alma sürecine katılımının arttırılması gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ROLE OF FARMER ORGANIZATIONS FOR KNOWLEDGE AN» TECHNOLOGY TRANSFER TO RURAL AREAS: A CASE STUDY KARDIK, Dilek MSc in Agricultural Economics Supervisor: Doç. Dr. Taner KUMUK 1999, 87 pages Agricultural extension activities are performed by various organizations. These organizations and their structures were different from country to country. Generally, there are a wide range of suppliers of agricultural extension services: the public sector, non-profit organizations, private sector (includig fanner organizations). In this study, agricultural extension activities of TARİŞ which is a farmer organization has been examined. Regard to this purpose, 45 cultivating seedless grape farmers and 48 cultivating cotton farmers, who the members of TARİŞ have been survayed in Menemen county, in İznrir province. Data were collected using certain questionnaire and suitable statistical tests have been applied. The two characteristics of the farmers' organization extension systems would be identified; (1) farmers' participation from programme- planning to implementation stage of extension activities, and (2) cost- sharing of the extension services. In this case, such system would be effective both technology transfer and its correct usage and development of human researches. According to the results of the study, it is found that the farmers are not participated generally in decision-making process of cooperatives and are seen TARİŞ as an organizations that mostlyVIII markets their products. The adoption rate of extension messages given by public sector is low and farmers' thoughts concerning teaching activities are insufficient both TARİŞ and public extension. Furthermore, when public extension and Tariş's activities are compered there is not discrepancy between two organizations. To solve farmer problems, extension activities of Tariş should be improved to a desired level and the participation of farmers in the decision-making process should be increased is noticed necessary.