Kavılca (Triticum dicoccum Schrank) kabuğundan üretilen aktif karbonun kişisel koruyucu donanım kapasitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the personal protective equipment capacity of activated carbon produced from the shell of Kavılca (Triticum dicoccum Schrank)
  1. Tez No: 855833
  2. Yazar: NURTEN URALÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokömür, Hidrotermal karbonizasyon, kavılca (Triticum dicoccum Schrank), biyokütle, Adsorbsiyon, Biochar, Hydrothermal carbonisation, Triticum dicoccum Schrank, biomass, Adsorption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İş sağlığı ve güvenliği; bütün çalışma alanlarında çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalar bütünüdür. Kaynağında kontrol edilemeyen tehlikelere karşı çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak veya daha iyi koşullar oluşturmak amacıyla kişisel koruyucu donanımlar ( KKD) kullanılır. Bu çalışma; kişisel koruyucu donamın ekipmanları olan özel giysi ve maskelerde adsorbans olarak kullanılan aktif karbonu Kars'ın yerli buğdayı“kavılca”(Triticum dicoccum Schrank) kabuklarından 130, 200, 230 oC sıcaklıklarda hidrotermal piroliz yöntemiyle biyokömür (karbonlu ürün) eldesi ve bu biyokömürlerin ve uygun olan bir biyokömürden elde edilen aktif karbonun bazı KKD kapasiteleri araştırılmıştır. Elde edilen biyokömürlerin, ağırlıkça biyokömür verimleri ve üst ısıtma değerleri tespit edilmiştir. Elde edilen aktif karbonun KKD kullanımı için kapasiteleri araştırılmıştır. Bu tez kapsamında kavılca hammaddesinden toplamda 8 adet biyokömür elde edilmiştir, bu biyokömürlerin 6 tanesi aktivasyona tabi tutulmuş ve son olarak da en verimli olan bir tanesinden aktif karbon elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety; It is a set of systematic and scientific studies carried out to ensure employees' physical, mental and social health and safety in all work areas. Personal protective equipment (PPE) is used to protect the health and safety of employees against uncontrollable hazards at their source or to create better conditions. This work; Activated carbon, which is used as adsorbent in special clothing and masks, which are personal protective equipment, is used to obtain biochar (carbonaceous product) from the husks of Kars' local wheat“kavılca”(Triticum dicoccum Schrank) by hydrothermal pyrolysis method at temperatures of 130, 200, 230 oC and some PPE capacity of these biochars. and some PPE capacities of activated carbon obtained from a suitable biochar were investigated. Biochar yields and upper heating values by weight of the obtained biochar were determined. The capacities of the obtained activated carbon for PPE use were investigated. Within this thesis's scope, 8 biochars were obtained from the raw material of kavilca, 6 of these biochars were activated, and finally, activated carbon was obtained from one of the most efficient ones.