Nazofarenks kanserlerinde RRM1 (ribonükleotid redüktaz katalitik alt tip m1), PTEN (protein tirozin fosfataz ve tensin homoloğu) ve ATM (mutasyona uğramış ataksi-telanjiektazi) ekspresyonunun klinik-prognostik önemi ve tedavi seçiminde prediktif midir?
The expression of the RRM1 (ribonucleotide reductase catalytic subunit m1), PTEN (phosphatase and tensin homolog) and ATM (ataxia-telangiectasia mutated gene) in nasopharyngeal cancers and it's clinical prognostic si̇gnificance and prediction for treatment selection
- Tez No: 855934
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OĞUZ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Nazofaringeal karsinom, PTEN, ATM, RRM1, Nasopharyngeal carcinoma, PTEN, ATM, RRM1
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Nazofaringeal karsinom (NFK) tedavisinde, diğer baş-boyun kanserlerinde olduğu gibi cerrahi ilk seçenek değildir. Radyoterapi (RT) ve kemoterapi (KT), temel tedavi yaklaşımlarını oluşturmaktadır ve bütün hastalarda tedavilerden aynı düzeyde yanıt alınamaktadır. Tedavinin predikte edilmesinde biyobelirteçler önem arz etmektedir. Bu çalışmada NFK tanılı hastaların RRM1, PTEN ve ATM tümöral ekspresyonu immünohistokimyasal olarak değerlendirilip; bunun sağkalıma, nükse ve prognoza olan etkisi incelenmiştir. Materyal-Metod: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı'nda 2013-2022 yılları arasında NFK tanısı almış ve tedavi görmüş 42 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların hazır blokları, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi patoloji arşivinden temin edildi. Olguların RRM1, PTEN ve ATM tümöral ekspresyonu immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Olgularda immünohistokimyasal olarak Epstein-Barr virüsü latent membran proteini-1 (EBV LMP-1) de çalışıldı. Bulgular: Kırk iki hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmamızda 10 kadın ve 32 erkek olmak üzere toplam 42 hasta vardı. En küçük hasta yaşı 27, en büyük hasta yaşı 77 olmak üzere ortalama yaş 58 ± 12,91 idi. Hastaların patoloji sonuçlarına bakıldığında 37 hastada (%88,1) non-keratinize indiferansiye tip NFK, 5 hastada (%11,9) keratinize SCC tip NFK tespit edildi. Sonuç: Nazofarenks kanserlerinde PTEN, ATM ve RRM1'in boyanma derecesi ile hastaların klinik verileri (hastalık evresi, sağkalım, nüks) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Daha geniş hasta serilerinde araştırılması daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Surgery is not the first choice for the teratment of nasopharyngeal cancer (NPC), as it is for other head and neck cancers. Radiotherapy and chemotherapy constitute the basic treatment approaches and not all patients respond to treatment similarly. Biomarkers are important in predicting treatment. In this study, the tumoral expression of PTEN, ATM and RRM1 in patients diagnosed with NPC were evaluated immunohistochemically and its effect on survival, recurrence and prognosis were investigated. Matherials and Methods: Forty-two patients who were diagnosed with NPC and treated at the Department of Medical Oncology at Çukurova University Faculty of Medicine between 2013 and 2022 were included in the study. Ready-made blocks of the patients were obtained from the pathology archive of Çukurova University Balcalı Hospital. The cases's tumoral expression of RRM1, PTEN and ATM were evaluated immunohistochemically. Also, Epstein-Barr virus latent membrane protein 1 (EBV LMP-1) was studied immunohistochemically in the included cases. Results: Forty-two patients were included in the study. There were a total of 42 patients in our study, of whow 10 women and 32 men. The mean age was 58 ± 12.91 years, with the youngest patient age being 27 years old and the oldest patient age being 77 years old. When the pathology results of the patients were examined, non-keratinized undifferentiated type NPC was detected in 37 patients (88.1%) and keratinized SCC type NPC was detected in 5 patients (11.9%). Conclusion: No statistically significant results were obtained when comparing the staining degree of PTEN, ATM and RRM1 in nasopharyngeal cancers with the clinical data of the patients (disease stage, survival, recurrence). It would be most appropriate to investigate those biomarkers in studies involved larger patient series.