Secondary school students' language learning motivation and perceptions about English as a lingua franca in Iran
İran'da ortaokul öğrencilerinin dil öğrenme motivasyonu ve İngilizce dilini uluslararası iletişim dili olarak algılamaları
- Tez No: 856006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLAN YANGIN ERSANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul Öğrencileri, Dil Öğrenme Motivasyonu, İngilizce Lingua Franca, Secondary School Students, Language Learning Motivation, English as a Lingua Franca
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Dil öğrenenlerin, özellikle de İran bağlamındaki ortaöğretim öğrencilerinin motivasyonu ve dil öğrenme sürecine yönelik tutumları, dil politikası ve müfredat geliştirmenin odak noktalarıdır. Bu çalışma, Tebriz'deki İranlı ortaöğretim öğrencilerinin ilham kaynaklarını tetikleyen ve onların küresel dil olan İngilizceye ilişkin algılarını incelemektedir. Sonuçların güvenilirliğinin sağlanmasında kapsamlı bir yaklaşım benimsenmiştir. Tebriz'deki İran okullarındaki ortaokul öğrencileri bu çalışmanın odak noktasını oluşturdu. Verilerin toplanması ve analizinde karma yöntem yaklaşımı kullanılmıştır. Niceliksel boyut üç bölümden oluşan bir anketi içerirken, niteliksel bileşen bu sınıftaki öğrencilerle rastgele görüşmeleri içeriyordu. Doğru yanıtları garanti altına almak amacıyla, dağıtım aşamasında eğitmenler tüm öğrencilerin anketteki soruları anlamalarını sağlamak için gerekli adımları attı. SPSS programının kullanılması nicel verilerin analizini kolaylaştırmıştır. İran'da yabancı dil olarak İngilizce eğitiminin ortaokullarda başladığı göz önüne alındığında, motivasyon faktörlerinin sonuçları, öğrencilerin görüşmeler sırasında ifade ettikleri nedenlere göre farklılık göstermektedir. Niteliksel veriler, görüşmelerden elde edilen bilgilerden yararlanılarak içerik analizi yoluyla analiz edildi ve yorumlandı. Bu çalışmadan elde edilen kapsamlı bulgular Milli Eğitim Bakanlığı'na iletilecek ve bunların hem olumlu hem de olumsuz yönlerine ışık tutulacaktır. Bulgular, yabancı dil çalışmalarına katılan İranlı ortaöğretim öğrencilerinin ağırlıklı olarak hedef yönelimiyle motive olduklarını kuvvetle desteklemektedir. Bu, yabancı dil öğrenimine katılımlarının belirli hedeflere, özellikle de gelecekteki kariyer beklentilerinin arttırılmasına, daha geniş ekonomik fırsatlara erişme ve hedef dil topluluğu içinde etkili iletişimin ve kültürel anlayışın eşzamanlı olarak kolaylaştırılmasına dayandığını gösterir. Üstelik bu çalışma, İran ortaöğretim öğrencileri arasındaki dil öğrenme motivasyonlarının karmaşıklığı hakkında değerli bilgiler sunarak, dil eğitimi politikasına ilişkin daha geniş söylemlere katkıda bulunuyor. Eğitim politika ve planlama organizasyonları, bu öğrencilerin motivasyonlarını anlayarak, yalnızca öğrencilerin istekleriyle uyumlu olmakla kalmayıp aynı zamanda İran orta öğretim bağlamında dil eğitiminin genel etkinliğini artıran eğitim stratejilerini uyarlayabilirler.
Özet (Çeviri)
The motivation of language learners, particularly secondary students in the Iranian context, and their attitudes towards the language learning process are focal points in language policy and curriculum development. This study delves into the inspirations that drive Iranian secondary students in Tabriz and their perceptions of the global language, English. In ensuring the reliability of the results, a comprehensive approach was taken. Secondary students from Iranian schools in Tabriz were the focus of this study. A mixed-methods approach was employed for data collection and analysis. The quantitative aspect involved a questionnaire with three parts, while the qualitative component incorporated random interviews with students from this grade. To guarantee accurate responses, instructors took the necessary steps to ensure that all students comprehended the questionnaire's inquiries during the distribution phase. The use of the SPSS program facilitated the analysis of quantitative data. Given that the study of English as a foreign language commences in secondary schools in Iran, the results of motivational factors varied based on the reasons students articulated during the interviews. Qualitative data underwent analysis and interpretation through content analysis, leveraging insights gained from the interviews. The comprehensive findings derived from this study will be disseminated to the Ministry of Education, shedding light on both positive and negative aspects for their consideration. The robust findings strongly advocate that Iranian secondary school learners engaged in foreign language studies are predominantly motivated by goal orientation. This signifies that their participation in foreign language learning is rooted in specific objectives, notably, the augmentation of future career prospects, access to broader economic opportunities, and the concurrent facilitation of effective communication and cultural comprehension within the target language community. Moreover, this study provides valuable insights into the intricacies of language learning motivations among Iranian secondary students, contributing to the broader discourse on language education policy. By understanding the motivations of these learners, policymakers can tailor educational strategies that not only align with the aspirations of the students but also enhance the overall effectiveness of language education in the Iranian secondary school context.