Evli bireylerde bağlanma yaralanmaları, evlilikte öz yetkinlikleri ve duygusal farkındalıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between attachment injuries, marital self-efficacy and emotional awareness in married individuals
- Tez No: 856016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Yaralanmaları, Evlilikte Öz Yetkinlik, Duygusal Farkındalık, Attachment Injuries, Marital Self-Efficacy, Emotional Awareness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmada en az bir yıldır evli olan bireylerin bağlanma yaralanmaları, evlilikte öz yetkinlikleri ve duygusal farkındalıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın değişkenleri; bağlanma yaralanmaları, duygusal farkındalık ve evlilikte öz yetkinliktir. Yine çalışma kapsamında evli bireylerin bağlanma yaralanmaları, evlilikte öz yetkinlikleri ve duygusal farkındalıkları cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, evlilik biçimi, evlilik süresi, sahip olunan çocuk sayısı değişkenleri açısından ele alınmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya 412 evli birey katılım sağlamıştır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla Evlilikte Bağlanma Yaralanmaları Ölçeği (EBYÖ), Evlilikte Yetkinlik Ölçeği (EYÖ), Duygu-Durum Farkındalığı Ölçeği (DDFÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 24 programında analiz edilmiştir. Örneklemden elde edilen verilerin normal dağılım göstermesinden dolayı araştırma verilerinin analizinde bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bağlanma yaralanmaları yaşayan evli bireylerin bağlanma yaralanmaları ve evlilikte öz yetkinlikleri arasında negatif yönde, orta düzeyde, anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonucunda bağlanma yaralanmalarının evlilikte öz yetkinliği %25 oranında, negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bağlanma yaralanmaları yaşayan evli bireylerin duygusal farkındalıkları ile bağlanma yaralanmaları ve evlilikte öz yetkinlikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırma sonucunda evli bireylerin evlilikte öz yetkinliklerinin evlilik biçimi ve evlilik süresine göre farklılaştığı bulunmuştur. Evli bireylerin duygusal farkındalıklarının cinsiyete, yaşa, eğitim düzeyine, sahip olunan çocuk sayısına ve evlilik süresine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study examined the relationship between attachment injuries, marital self-efficacy and emotional awareness of individuals who have been married for at least one year. The independent variables of the study were attachment injuries and emotional awareness, and the dependent variable was marital self-efficacy. Within the scope of the study, attachment injuries, marital self-efficacy and emotional awareness of married individuals were examined in terms of gender, age, education level, marriage type, marriage duration and number of children. The research was conducted in relational screening model. 412 married individuals participated in the study. In order to collect data in the study, data collection tools such as Marital Attachment Injuries Scale (MAIS), Marital Self-Efficacy Scale (MSS), Trait Meta-Mood Scale (TMMS) and Personal Information Form developed by the researcher were used. The data obtained as a result of the research were analyzed in SPSS 24 program. Independent samples t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation test and simple linear regression were used in the analysis of the research data due to the normal distribution of the data obtained in the sample. As a result of the study, a negative and moderately significant relationship was found between attachment injuries and marital self-efficacy of married individuals with attachment injuries. As a result of simple linear regression analysis, it was concluded that attachment injuries predicted marital self-efficacy negatively and significantly by 25%. There was no significant relationship between emotional awareness, attachment injuries and marital self-efficacy of married individuals with attachment injuries. As a result of the study, it was found that marital self-efficacy of married individuals differed according to the type of marriage and duration of marriage. It was concluded that emotional awareness of married individuals differed according to gender, age, education level, number of children and duration of marriage.