Etik algısının örgütsel adalet algısına etkisi
The effect of ethics perception on organizational justice perception
- Tez No: 856017
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN AKATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Davranış, Adalet, Örgütsel Adalet, Ethics, Ethical Behavior, Justice, Organizational Justice
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Etik, doğru davranma, dürüst bir insan olma ve değerler üzerine düşünme pratiği iken, örgütsel adalet bir kurumda ödül ve cezaların nasıl belirleneceği, yönetileceği ve dağıtılacağına ilişkin kuralları içerir. Bu bağlamda etiğin adaletin temeli olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin etik algılarının örgütsel adalet algıları üzerindeki etkilerini çeşitli değişkenler altında incelemektir. Çalışmaya 138 erkek ve 167 kadın olmak üzere toplam 305 öğretmen katılmıştır. Çalışmada tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmen Etik Davranışları Ölçeği”ve“Örgütsel Adalet Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre, Öğretmen Etik Davranış Ölçeği puan ortalamalarında kadın ve erkekler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Örgütsel Adalet Ölçeği'nin dağıtımsal adalet, işlemsel adalet ve etkileşimsel adalet alt boyutları puan ortalamalarında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kurum değişkeni incelendiğinde, öğretmen etik davranış ölçeği puan ortalamaları ile örgütsel adalet ölçeği puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğretmen etik davranış ölçeği ve örgütsel adalet ölçeği alt boyutları puan ortalamaları dikkate alındığında yaş değişkeni ve çalışma yılı değişkeni üzerinde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Sonuç olarak, öğretmen etik davranış ölçeği ve örgütsel adalet ölçeği puan ortalamaları incelendiğinde, etik davranışın örgütsel adalet algısı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
While ethics is the practice of acting rightly, being an honest person, and reflecting on values, organizational justice includes rules on how to determine, manage, and distribute rewards and punishments in an organization. In this context, it can be said that ethics is the basis of justice. The aim of this study is to examine the effects of teachers' ethical perceptions on their perceptions of organizational justice under various variables. A total of 305 teachers, 138 males and 167 females, participated in the study. Random sampling method was used in the study.“Personal Information Form”,“Teacher Ethical Behavior Scale”and“Organizational Justice Scale”were used as data collection tools. According to the findings of the research, there was no significant relationship between men and women in the Teacher Ethical Behavior Scale score averages. A significant relationship was found in the mean scores of the distributive justice, procedural justice and interactional justice subscales of the Organizational Justice Scale. When the institution variable was examined, no significant relationship was found between teacher ethical behavior scale mean scores and organizational justice scale mean scores. Considering the mean scores of the teacher ethical behavior scale and organizational justice scale subscales, a significant relationship was observed on the age variable and the working year variable. As a result, when the average scores of the teacher ethical behavior scale and organizational justice scale are examined, it is seen that ethical behavior has a positive and significant effect on the perception of organizational justice.