Makarnalık buğdayda erkenciliğin kalıtımı
Inheritance of earlyness in durum wheat
- Tez No: 85602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Başaklanma gün sayısı, bitki boyu, başak boyu, bin dane ağırlığı ve camsı dane oranı, Heading date, plant height, spike length, kernel thousand weight, yellow berry
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET MAKARNALIK BUĞDAYDA ERKENCİLİĞİN KALITIMI KÜÇÜKAKÇA, Murat Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Muzaffer TOSUN Ağustos 1999, 63 sayfa Bu denemede Xerez, Vola, Langdon, Wascana, Chen, Altar, Yavaros ve Ege 88 olmak üzere 8 buğday çeşidi 1997-1998 yılında resiproksuz olarak yarım diallel şekilde melezlenmiştir. 1998-1999 üretim yılında ebeveynler ile birlikte F| dölleri tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Bornova koşullarında yetiştirilmiştir. Jinks-Hayman diallel analiz yöntemine göre yaptığımız genetik analizlerde, başaklanma gün sayısı özelliği bakımından Yavaros, bitki boyu bakımından Chen, Xerez, Yavaros ve Langdon, başak boyu bakımından Chen,Yavaros ve Wascana, bin dane ağırlığı bakımından Altar ve camsı dane oranı bakımından ise Wascana, Xerez ve Langdon çeşitlerinin uygun ebeveynler olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INHERITANCE OF EARLYNESS IN DURUM WHEAT KÜÇÜKAKÇA, Murat Department Of Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muzaffer TOSUN August 1999, 63 pages At this research; Xerez, Vola, Langdon, Wascana, Chen, Altar, Yavaros and Ege 88, breeding eight wheat varieties, were crossed in a half diallel pattern as unreciprocal in 1997-1998. The parental varieties and their F\ progenies were planted in complete randomised blocks with three replications at one location in growing season of the year 1998- 1999. According to Jinks-Hayman diallel analysis, it can be suggested for the character of heading date Yavaros, for plant height Chen, Xerez, Yavaros and Langdon, for spike length Chen, Yavaros and Wascana, for kernel thousand weight Altar and for yellow berry Wascana, Xerez and Langdon varieties can be as the suitable parents.