Makarnalık buğdayda (Triticum durum Desf.) kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonuna melez gücünün etkisi
Hybrid vigor effects on callus induction and plant regeneration in durum wheat (Triticum durum Desf.)
- Tez No: 151085
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hybrid Vigor, Durum Wheat, Callus Induction, Plant Regeneration, Tissue Culture
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma 2002-2004 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında ve biyoteknoloji laboratuvannda yürütülmüştür. Araştırmada 6 adet kışlık makarnalık buğday çeşidi ile bunlara ait 15 melez kombinasyon kullanılmıştır. Araştırma makarnalık buğdayda anaçlar ile melezler arasında kallus oluşumu ve rejenerasyon kapasitesine melez gücünün etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarla koşullarında 6 adet makarnalık buğday genotipi arasında yarım diallel melezlemeler yapılmış ve bu melezlemelerden elde edilen olgunlaşmış Fi tohumlan embriyo kültürüne alınmıştır. Kallus ortamı olarak, 8 mg/1 2,4-D kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anaçlar ve melezler arasında kallus oluşumu, kallus ağırlığı, kallusun rejenerasyon kapasitesi, kültür verimi ve rej enere bitki sayısı bakımından farklılıklar bulunmuştur. Yarım diallel melezlemeler sonunda elde edilen 15 melez kombinasyonun bazılarında kallus oluşumu, kallus ağırlığı, kallusun rejenerasyon kapasitesi, kültür verimi ve rejenere bitki sayısı bakımından melez gücünün önemli düzeyde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Melez Gücü, Makarnalık Buğday, Kallus Oluşumu, Bitki Rejenerasyonu, Doku Kültürü
Özet (Çeviri)
This research was conducted at the experimental field and biotechnology laboratory of Ankara University Faculty of Agriculture Department of Field Crops, between 2002- 2004. Six winter durum wheat cultivars and their 15 hybrid combinations were used in this study. The study was performed to determine the effect of hybrid vigor on callus induction and plant regeneration capacity between hybrids and their parents. In field conditions, half diallel crosses were done between six durum wheat genotypes and mature Fi seeds obtained from these crosses were cultured. For a callus induction medium, 8 mg/1 2,4-D was used. According to the results, diferences were found between parents and their crosses with respect to callus induction, callus weight, regeneration capacity of callus, culture efficiency and the number of regenerated plants. The hybrid vigor was determined to be significally effective in some of the 15 hybrid combinations obtained from half diallel crosses regarding callus induction, callus weight, regeneration capacity of callus, culture efficiency and the number of regenerated plants.