Makarnalık buğdayda çeşit ve ekim zamanının dönme, verim ve bazı verim komponentleri üzerine etkisi
Effect of cultivar and sowing time on yellow berry, yield and some yield components in durum wheat
  1. Tez No: 9431
  2. Yazar: HÜSEYİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. HÜSEYİN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Makarnalık buğday çeşitleri, ekim zama nı, azot uygulaması, dönme, verim ve verim komponentleri, Durum wheat cultivars, sowing time, nitrogen application, yellow berry, yield and yield components
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi MAKARNALIK BU?DAYDA ÇEŞİT VE EKİM ZAMANININ DÖNME, VERİM VE BAZI VERİM KOMPONENTLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Hüseyin TAŞKIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H.Hüseyin GEÇİT 199.0, Sayfa: 66 Jüri: Prof.Dr. H.Hüseyin GEÇİT Prof. Dr. Didar ESER Prof. Dr. Nevzat YÜRÜR Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitki leri Bölümü' nde yürütülen bu araştırmada; Çakmak 79, Berk inen 469, Kunduru 1149, Kundurü 414/44 ve Sarı Bursa 7113 makarnalık buğday çeşitleri kullanılmıştır. Farklı dört ekim zamanı (15 Ekim, 1 Kasım, 15 Kasım 1988 ve 1 Mart 1989) 'nda ekilen ve farklı iki azot uygulaması (ilkbaharda 6 kg/da saf azot (N)'un hepsini sapa kalkmadan önce uygu layarak (N1) ve 6 kg/da saf azot (N)'un 3 kg/da'mı sapa kalkmadan once, diğer 3 kg/da'mı ise başaklanmadan önce vererek (N2) yapılan çalışmada; bu uygulamaların dönme, verim ve bazı verim komponentleri üzerine etkisi incelen miştir. Deneme bölünen bölünmüş parseller düzeninde yürü tülmüştür. _ Bu çalışmada; m2 "deki bitki sayısı: 326,75-215.00 bitki/m2, m `deki fertil başak sayısı: 980.25-608.50 ba şak/m, bitkide fertil başak sayısı: 3.14-2.08 fertil ba şak/bitki, başak uzunluğu: 71.21-54.15 mm, başakta fertil başakçık sayısı: 16.93-9.18 fertil başakçık/başak, başakta tane sayısı: 31.8,5-20.48 tane/başak, 1000 tane ağırlığı: 54.85-35.85 g, m ' deki tane verimi: 435.44-143.38 g/m, sayısal olarak dönmeli tane oranı (%) : 11.17-1.80 ve ağır lıkça dönmeli tane oranı (%) : 11.03-2.11 arasında belir lenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF CULTIVAR AND: SOWING TIME ON YELLOW BERRY, YIELD AND SOME YIELD COMPONENTS IN DURUM WHEAT Hüseyin TAŞKIN Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. H. Hüseyin GEÇİT 1990, Page: 66 Jury: Prof. Dr. H. Hüseyin GEÇİT Prof; Dr. Didar ESER.. Prof. Dr. Nevzat YÜRÜR In this research, which was carried in Field Crops Department Faculty of Agriculture, University of Ankara, were used Çakmak 79, Berkinen 469, Kunduru 1149, Kunduru 414/44 and Sarx Bursa 7113 durum cultivars. They were sowed at four different sowing times (15 Oct., 1 Nov., 15 Nov.,.'. and 1 March) and two different nitrogen applications ( in autumn, before jointing 6 kg/da pure N (N. ) and in autumn, before jointing 3 kg/da pure N, before heaaing 3 kg/ da pure N (N?) applications) in this study and were investigated the effect of these applications to yellow' berry, yield and some yield compenents. Experiment was conducted split-split plot design. 2 In this study; number., of plahts/m, was varied between 326.75-215.00 plants/m, number of fertile spike/m was varied between 980.25-680.50 spike/m, number of ferti le spike/plant was varied between 3.14-2.08 fertile spike/, plant, length of spike was varied between 71.21-54.15 mm, number of fertile spikelets/spike was varied between 15.93- 9.18 fertile spikelets/spike, number of kernels/spike was varied.between 3l.85-2Q'y48' kernels/spike, 1000 kernel weight was varied'. 54. 85-35-85 g, grain yield/m was varied between 435.44-143.3.8 ;. g/m. :;,.-. rate of yellow berry kernel (as quantitative) was varied 11.17-1.80 % an rate of yellow berry kernel (aş.weight) was varied 11.03-2.11 %.