Glutatiyon-S-transferaz enziminin immobilizasyonu ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Immobilization and some properties of glutathione-S-transferase
- Tez No: 85604
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ZİHNİOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyokimya, Biochemistry
 - Anahtar Kelimeler: Glutatiyon-S-transferaz, detoksifikasyon, immobilizasyon, Glutathione-S-transferase, detoxication, immobilization
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET GLUTATİYON-S-TRANSFERAZ ENZİMİNİN İMMOBİLİZASYONU VE BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ MENEK, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Figen ZİHNİOĞLU Mayıs 1999, 70 sayfa Multifonksiyonel bir enzim ailesi olan Glutatiyon-S-transferazlar (GSTs: EC 2.5.1.18), bitkiler, mikroorganizmalar, böcekler ve memelilerin; elektrofilik bileşiklerin toksik etkilerinden korunmasında önemli bir rol oynarlar. Bu enzimler hidrofobik elektrofilik bileşiklerin indirgenmiş glutatiyonla (GSH) konjugasyon reaksiyonunu katalizlerler. Glutatiyon-S-transferazlar memeli dokularında yaygın olarak çalışılmıştır. Bitkilerde son yıllarda yapılan çalışmalar, Glutatiyon-S-transferaz izoenzimlerinin görevinin pestisitlerin metabolizması ile ilgili olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bitki Glutatiyon-S-transferazlan ve bunların tarım açısından önemleri hakkında hala yeterli bilgi mevcut değildir. Bu çalışmada arpadan elde edilen Glutatiyon-S-transferaz preparatının kalsiyum aljinat içinde tutuklanarak immobilizasyonu ve bazı özelliklerininincelenmesi amaçlandı. İleri aşamada; depo, pH ve termal kararlılıkları da belirlendi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT IMMOBILIZATION AND SOME PROPERTIES OF GLUTATHIONE-S-TRASFERASE MENEK, Arzu MSc in Biochemistry Supervisor: Doç. Dr. Figen ZİHNÎO?LU May 1999, 70 pages Glutathione-S-transferases (GSTs; EC 2.5.1.18) which are a family of multifunctional isoenzymes play an important role in the protection of various organisms including plants, microorganisms, insects and mammals from the toxic effects of electrophilic compounds. These enzymes catalyse the conjugation of hydrophobic electrophilic compounds to reduced glutathione (GSH) and protect the cellular macromolecules from electrophilic attack of these toxic compounds. GSTs have been extensively studied in mammalian tissues. In plants the protective role of GST isoenzymes have been recently demonstrated that they are involved in the metabolism of pesticides. However, it is not still well known about plant GSTs and their importance in agriculture. In the present work Glutathione-S-transferase prepared from barley (Hordeum vulgare, L.) was immobilized by entrapping in calcium alginate beads. Some physical and chemical properties of immobilized enzymehave examined. Furthermore, storage, pH and thermal stabilities were also investigated.