Çanakkale ve Balıkesir illeri çeltik ekiliş alanlarında zararlı olan çeltik beyaz uç nematodu (aphelenchoides besseyi christie, 1942)'nun yayılış alanlarının saptanması
Distribution of white tip nematode (aphelenchoides besseyi christie, 1942) in the rice fields of Balıkesir and Çanakkale provinces
- Tez No: 85605
- Danışmanlar: PROF. DR. ESAT PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rice pests, White tip nematode of rice, nematode survey, Aphelenchoides besseyi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
V ÖZET ÇANAKKALE VE BALIKESİR İLLERİ ÇELTİK EKİLİŞ ALANLARINDA ZARARLI OLAN ÇELTİK BEYAZ UÇ NEMATODU ( APHELENCHOIDES BESSEYI CHRISTIE, 1942/ NUN YAYILIŞ ALANLARININ SAPTANMASI MISIRLIOĞLU, Büğe Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi. Prof. Dr. Esat PEHLİVAN Temmuz 1999, 59 sayfa Bu çalışmada, çeltik üretiminde Türkiye için yeni bir zararlı olan ve ülkenin dış karantina listesinde yer alan Çeltik beyaz uç nematodu (A. besseyî)' nun Balıkesir ve Çanakkale illerindeki yayılış alanları saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, 1997 ve 1998 yıllarında Balıkesir'in Bandırma, Gönen, Manyas; Çanakkale'nin Biga, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde survey çalışmaları yapılmıştır. Hasat öncesi dönemde bitki örnekleri, ekim öncesi dönemde ise toprak örnekleri alınmıştır. Survey çalışmalarında, Balıkesir' den 326, Çanakkale'den ise 261 adet bitki örneği alınmış olup bunlardan, Balıkesir' deki 8 köye ait 21 örnek ve Çanakkale' deki 10 köye ait 48 örnek, Çeltik beyaz uç nematodu ile bulaşık bulunmuştur. Bulaşık örneklerdeki zararlı sayısı 1 ile 256 arasında değişmektedir. Aynı illerden toplanan 362 adet toprak örneğinde ise zararlıya rastlanmamıştır. Bu sonuçlara göre, zararlının populasyonu henüz ekonomik öneme ulaşmış görünmemektedir. Zararlının yayılmasını önlemek için, çeltik ekiminde tohum sertifikasyonuna yönelik çalışmalar yapılmasının faydalı olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar sözcükler : Çeltik zararlıları, Çeltik beyaz uç nematodu, Aphelenchoides besseyî, nematod surveyi
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DISTRIBUTION OF WHITE TIP NEMATODE (APHELENCHOIDES BESSEYI CHRISTIE, 1942) IN THE RICE FIELDS OF BALIKESİR AND ÇANAKKALE PROVINCES MISERLIO?LU, Büğe MSc in Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Esat PEHLİVAN July 1999, 59 pages In this study, the distribution of White tip nematode (A. besseyi), which is a quarantine microorganism and a new record for Turkey, in rice fields in Balıkesir and Çanakkale provinces was determined. For this purpose, survey studies were carried out in Bandırma, Gönen and Manyas districts in Balıkesir; and Biga, Gelibolu, and Lapseki in Çanakkale during 1997 and 1998. The plant samples were collected at pre- harvest period and the soil samples were collected at pre- planting period. Twenty- one out of 326 plant samples collected from 8 villages in Balıkesir and 48 out of 261 plant samples collected from 10 villages in Çanakkale were found to be infested with the nematode. The number of nematodes was varied from one to 256 in the samples, and 362 soil samples were found to be uninfested in terms of White tip nematode. It was concluded that the nematode population had not extended to the economically important level according to the results of this study. Therefore, it was recommended that seed certification studies should be performed to avoid its future spread.