Turşuluk hıyarda farklı potasyum seviyelerinin yaprak ve meyve besin elementleri ve verim üzerine etkisi
The Effects of different potassium levels on leaf and fruit nutrients and yield in processing cucumber
- Tez No: 85610
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERYÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turşuluk hıyar, Cucumis sativus, makro elementler, mikro elementler, meyve element kapsamı, yaprak element kapsamı, Processing cucumber, Cucumis sativus, macro nutrient, micro nutrient, fruit nutrient contents, leaf nutrient contents
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çalışma turşuluk hıyar, - Fancipak Fi de, farklı potasyum dozlarının etkilerini belirlemek amacıyla İzmir- Kiraz'da tarla denemesi kurularak yürütülmüştür. Uniform bir temel gübrelemenin ardından, tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak, dört seviyeli potasyum ( 0, 4, 8, 12 kg da'1 K2O ) uygulanmış, uygulamaların yaprak ve meyve besin element kapsamları ve ürün üzerine etkileri incelenmiştir.. Yapraktaki besin elementleri incelendiğinde en yüksek ortalama değerler (kuru maddede); dekara 8 kg K2O uygulamasında % 4.39 N, kontrolde % 0.51 P, % 1.18 Ca, % 0,91 Mg, % 0,020 Na, 608 ppm Fe, 50 ppm Zn, 12,3 ppm Cu, 58 ppm Mn, 12 kg da“1 K20 uygulamasında ise % 3,61 K olarak belirlenmiştir. En düşük ortalama değerler kontrolde % 2,73 N, 4 kg da”1 K20 dozunda % 2.50 K, 51 ppm Mn, 8 kg da“1 K20 dozunda % 0,93 Ca, 8-12 kg da _1 K20 dozunda % 0.0i 7 Na, 1 2 kg da”1 K:0 dozunda % 0.45 P, % 0.63 Mg, 418 ppm Fe, 37 ppm Zn, 8.5 ppm Cu olarak belirlenmiştir.VI Meyve örneklerinde en yüksek ortalama besin element miktarlarının (KM ) % 0,55 P, 291 ppm Fe, 11,3 ppm Cu, 29 ppm Mn De kontrolde, % 0,038 Na ile, 4 kg da“1 K20 uygulanmasında, % 0,45 Mg ile 8 kg da ! K20 uygulanmasında, % 3,42 N, % 3,62 K, 45 ppm Zn ile 12 kg da”1 K20 uygulanmasında, %0,37 Ca ile hem kontrol, hem de 12 kg da*1 K20 uygulanmasında, bulunduğu saptanmıştır. En düşük ortalama değerler ise % 2,72 N, % 2.30 K ile konrolde, % 0.51 P, % 0.33 Mg, 176 ppm Fe, 36 ppm Zn, 7 ppm Cu, 25 ppm Mn ile 4 kg da“1, % 0.29 Ca ile 8 kg da”1 K20 uygulandığında elde edilmiştir. Yaprak ve meyve element kapsamları optimum sınırlar arasında kalmıştır. En düşük ortalama ürün ( 881 kg da“1 ) kontrol, en yüksek ürün ise ( 1320 kg da”1 ) 8 kg da"1 K20 uygulanmasından elde edilmiş ve bu dozun optimum doz olduğu sonucuna varılmıştır. Varyans analiz sonuçlarına göre uygulamaların ürün miktarı üzerinde %1 seviyede önemli ve artırıcı yönde etkisi belirlenmiştir. Diğer yandan uygulamaların yaprakta N ve K'u (%1) artırarak, Fe, Zn (%1). Mg ve Cu'ı (%5) azaltarak; meyvede K, Mg, Na (%1) ve Zn'yu (%5) artırarak, Fe (%1) ve Cu'ı (%5) azaltarak etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In order to study. the response of processing cucumber, cv. Fancipack Fi, under different potassium doses a field esperiment was carried out in İzmir-Kiraz. Following a uniform basal dressing, four levels of potassium (0, 4, 8, 12 kg da'1 K20) were applied as side dressing, in a randomized plot design. The effects of treatments on leaf and fruit nutrients and yield were studied. Potassium nitrate (KNOs, 13 % N, 46 % K20) was used as a potassium source,. The highest average leaf nutrient contents (DM) were found 4.39 % N in 8 kg da“1 K20; 0.51 % P, 1.18 % Ca, 0,91 % Mg, 0.020 % Na, 608 ppm Fe, 50 ppm Zn, 12.3 ppm Cu, 58 ppm Mn in control, 3.61%Kinl2kg da”1 K20 applications. The lowest values were 2.73 % N in control, 2.50 % K; 51 ppm Mn, in 4 kg da“1 K20; 0,93 % Ca in 8 kg da”1 K20; 0.017 % Na in both 8 and 12 kg da“1 K20; 0.45 % P, 0.63 % Mg 418 ppm Fe, 37 ppm Zn, 8.5 ppm Cu in 12 kg da”1 K20 applications.vm The highest average fruit nutrients contents (DM) were found 0.55 % P, 291 ppm Fe, 1 1.3 ppm Cu, 29 ppm Mn in control, 0.038 % Na, in 4 kg da“ K20, 3.42 % N, 3.62 % K, 45 ppm Zn in 12 kg da'1 K20, 0,37 % Ca both in control and 12 kg da l K20. The lowest values were 2.72 % N, 2.30 % K in control, 0.29 % Ca in 8 kg da”1 0.51 % P, 0.33% Mg,136 ppm Fe, 36 ppm Zn, 7 ppm Cu, 25 ppm Mn in 4 kg K20 application. Fruit and leaf nutrient contents were between the optimum ranges. The lowest average yield was found in control ( 88J kg da“1 ) and the highest in 8 kg da”1 K20 applied treatments (1320 kg da"1). Results implied that 8 kg da'1 K20 were the optimum dose. The analyses of variation showed that potassium treatments affected fruit yields significantly (1 %) by increasing.Treatments also affected leaf N and K (1 %) contents by increasing; Fe, Zn (1 %), Mg, Cu (5%) contents by decreasing ; fruit K, Mg, Na (1%) and Zn (5%) contents by increasing and Cu (5%) contends by decreasing.