İki fazlı termosifonlu sistemler
Two phase thermosyphon systems
  1. Tez No: 85611
  2. Yazar: HAKAN ÖMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Two phase thermosypon systems, Thermosyphon solar water heaters
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET İKİ FAZLI TERMOSİFONLU SİSTEMLER ÖMÜRJiakan Yüksek Lisans Tezi,Güneş Enerjisi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr.Ali GÜNGÖR Haziran 1999, 103 sayfa Ülkemizde güneş kollektörleri açık yada eşanjörlü kapalı su ısıtma sistemlerinde kullanılmaktadır. Her iki durumda da kollektör içinden su veya benzeri bir sıvı akmaktadır. Açık sistemlerde kollektör don ve kireçlenme tehlikesine maruz kamakta, kapalı sistemlerde ise eşanjörden dolayı verimde büyük düşmeler meydana gelmektedir. Kapalı devre çalışan sistemlerde ısı transferi katsayısını arttırarak verimdeki düşmenin önlenmesi için son yıllarda soğutucu akışkanla çalışan güneş kollektörleri geliştirilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada ; izmirde ikamet eden iki kişilik bir ailenin tüm evsel sıcak su ihtiyacım karşılayabilecek çapta ısı değiştiricin kapalı tip bir su ısıtma sistemi oluşturulmuş, su ve antifiriz karışımı çalışma akışkanı olarak kullanılarak sistemde farklı noktalara yerleştirilen Pt 100( sıcaklık ölçüm cihazı)'ler ile okunan sıcaklıklar incelenmiştir.Çalışma akışkanı olarak önce 134 A düşünülmüş, ancak sözkonusu akışkanın sistem içerisindeki basıncı kollektör test basıncından çok yüksek olduğu için, çalışma akışkanı su ve antifiriz karışımı olarak değiştirilmiştir.Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü çatışma yerleştirilen sistemde ocak - haziran aylan arasında yapılan tüm ölçümler ve verimleri tablolarda özetlenerek verim eğrileri çizilmiştir. Yapılan deneyler sonucunda; itinalı bir imalat yöntemiyle, su ve antifiriz karışımı çalışma akışkanı olarak kullanılarak soğuk bölgelerde dahi verimli bir şekilde çalışabilecek sistemlerin oluşturulabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar sözcük: Two phase thermosypon systems, İki fazlı termosifonlu sistemler.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT TWO PHASE THERMOSYPHON SYSTEMS ÖMÜR,Hakan Msc in Solar Energy Supervisor : Prof. Dr.Ali GÜNGÖR June 1999, 103 pages Solar collectors are being used in Türkiye as thermosyphon water heating system and the system with heat exchangers. At both systems, water or similiar fluids flow in collector loop. In thermosyphon systems, the solar collector exposed to frost and calcify, on the other hand because of the heat exchanger there is a big decrement on the efficiency of the system with exchanger. The solar collectors with refrigerant charged system has been started to develop for preventing the lost of efficiency while increasing the heat transfer coefficient. A Two - phase water heater system which is enough for a family with two person living in İzmir has been established. The mixed of water and antifreeze used as a working fluid in the pipe of collector. First 134 A has been thought as working fluid but because of the higher pressure of this fluid in the system we had to change it to save the collector. The temperatures measured by PtlOO(probe) which has been installed in the different places of the system investigated. All survey on the system which is on the top of Solar Energy Institue of Ege University, continued between January - June 99. The conclusions summarized by the chart and yield curves drawn. İt can be derived from the conclusion of the experiments that if this system can be product successfuly it will apply allowable and healthly for water heating in especially cold area.