Yaşlı bakım kurumuna yatışı yapılan bireylere uygulanan Yaşlı Uyum Becerileri Psiko-Eğitim Programı (YUBP)'nın kognitif ve psikolojik belirtiler ile yaşam kalitesi açısındandeğerlendirilmesi
Evaluation of the Elder Adaptation Skills Psycho-Training Program (EASP) applied to individuals admitted to an elderly care institution in terms of cognitive and psychological symptoms and quality of life
  1. Tez No: 856117
  2. Yazar: YUNUS AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Kognitif belirtiler, Psiko-eğitim Yaşlılar Sosyal Destek, Anxiety, Cognitive symptoms, Depression, Psycho education, Elderly Social Support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Yaşlı bakım kurumuna yeni yatış yapan bireylere uygulanan Yaşlı Uyum Becerileri Psiko-Eğitim Programı (YUBP)'nın kognitif ve psikolojik belirtiler ile yaşam kalitesi açısından değerlendirildi. Tez kapsamında yapılan çalışma için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülacaze Müdürlüğü bünyesinde yatmakta olan ve yeni yatış yapmış olan yaşlı bireylerden 90 kişi belirlendi. Bu bireylerin 45'i yaşlı bakım kurumunda yatmakta olan yaşlı bireyler olmak üzere kontrol grubu olarak belirlendi. Yaşlı bakım kurumuna yeni yatış yapan diğer 45 kişi ise deney grubu olarak seçildi. Bu çalışma kapsamında kullanılmak amacıyla, YUBP geliştirildi. Deney grubunda bağımsız değişken ve deneysel işlem olarak YUBP kullanıldı. Deneysel çalışma, 5 haftalık süreyle, haftada iki gün, 120 dakika süren psiko-eğitim oturumları şeklinde uygulandı. Hem deney hem de kontrol grubundaki katılımcılara programın uygulamaları başlamadan önce, programın uygulanmasının sonunda araştırmacı tarafından Sosyo-Demografik Form, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS), Standardize Mini Mental Durum Testi (SMMDT), Yaşam Kalitesi (Sf36) Formu ölçme araçları uygulandı. Uygulamalar boyunca denek düşmesi söz konusu değildir. Araştırma verilerine göre deneysel işlem olarak kullanılan YUBP programı deney grubundaki yaşlı bakım kurumuna yeni yatış bireylerin kognitif belirtileri üzerinde kontrol grubundaki bireylere göre anlamlı bir farklılık oluşturamadığına ulaşıldı. Psikolojik belirtilerden depresyon için ise YUBP, kontrol grubundaki bireylere göre depresyon puanlarının azaltarak anlamlı bir farklılık oluşturduğu gözlendi. Psikolojik belirtilerden anksiyete için ise YUBP, kontrol grubundaki bireylere göre depresyon puanlarını azaltarak anlamlı bir farklılık oluşturduğuna ulaşıldı. Psikolojik belirtilerden algılanan çok boyutlu sosyal destek için YUBP, kontrol grubundaki bireylere göre çok boyutlu sosyal destek puanlarını yükselterek anlamlı bir farklılık oluşturduğu görüldü. Son olarak yaşam kalitesi için ise YUBP, kontrol grubundaki bireylere göre çok boyutlu sosyal destek puanlarını yükselterek anlamlı bir farklılık oluşturduğuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The Elderly Adaptation Skills Psycho-Training Program (EASP) applied to individuals newly admitted to an elderly care institution was evaluated in terms of cognitive and psychological symptoms and quality of life. For the thesis study carried out within the scope of the thesis, 90 elderly individuals who were hospitalized and newly hospitalized within the İstanbul Metropolitan Municipality Darülacaze Directorate were identified. 45 of these individuals were determined as the control group, including elderly individuals staying in an elderly care institution. The other 45 elderly people newly admitted to the elderly care institution were selected as the experimental group. In order to be used within the scope of this study, the Elderly Adaptation Skills Psycho- Training Program (EASP) was developed. EASP was used as the independent variable and experimental procedure in the experimental group. The experimental study was implemented as psycho-educational sessions lasting 120 minutes, once a week, for 5 weeks. Participants in both the experimental and control groups were asked to take Socio-Demographic Form, Beck Depression Scale (BDI), Beck Anxiety Scale (BAS), Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS), Standardized Mini-Mental State, before the program implementation started, and at the end of the program implementation, the researcher administered the Socio-Demographic Form, Beck Depression Scale (BDI), Beck Anxiety Scale (BAI), Test (SMMDT) and Quality of Life (P36) Form measurement tools were applied. There is no drop in subjects during the applications. According to the research data, it was found that the EASP program used as the experimental procedure did not create a significant difference in the cognitive symptoms of the individuals newly admitted to the elderly care institution in the experimental group compared to the individuals in the control group. For anxiety, one of the psychological symptoms, EASP made a significant difference by reducing depression scores compared to individuals in the control group. For multidimensional social support perceived from psychological symptoms, EASP was observed to create a significant difference by increasing multidimensional social support scores compared to individuals in the control group. Finally, for quality of life, it was found that EASP created a significant difference by increasing multidimensional social support scores compared to individuals in the control group.