Bitki kök bölgesine yerleştirilen bazı materyallerin sera domateslerinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine etkileri
Effects of some materials around the root zone of tomato varieties on plant growth, yield and fruit quality
- Tez No: 85612
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, çeşit, perlit, bazaltik pomza, sera, Tomato, variety, perlite, basaltic pumice, greenhouse
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
V ÖZET BİTKİ KÖK BÖLGESİNE YERLEŞTİRİLEN BAZI MATERYALLERİN SERA DOMATESLERİNDE BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE MEYVE KALİTESİNE ETKİLERİ ÖZ, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL Ağustos, 1999, 68 sayfa Bu çalışmada, bitkilerin kök bölgesine su tutma kapasitesi yüksek, yeterli havalanırla sağlayabilecek, hastalık ve zararlılardan arınmış, kolay ve ucuz olarak temin edilebilen materyaller yerleştirilerek bitkilerin su ve besin maddelerinden yararlanma oranının arttırılması amaçlanmıştır. Sonbahar dönemine uygun olarak geliştirilmiş domates çeşitleri (cvs. Yeni Talya Fi, 189 Fi, 870 Fi, Fantastik Fi, Belgin F1; ve Gökçe Fi) toprakta ve toprağa açılan karık içine yerleştirilen iki farklı materyal (perlit ve bazaltik pomza) içinde yetiştirilerek bitki gelişimleri, verim ve meyve kalitesine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EFFECTS OF SOME MATERIALS AROUND THE ROOT ZONE OF TOMATO VARIETTES ON PLANT GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY ÖZ, Arzu MSc Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL August, 1999, 68 pages This study was aimed to increase water and nutrient use efficiency by means of some materials which located around the root zone of plants. The materials have high moisture holding capacity, provide sufficiently aeration, are sterile and obtained easily and cheaper. The tomato varieties (cvs. Yeni TalyaFı, 189 Fi, 870 Fİ5 Fantastik Fi, Belgin Fi and Gökçe Fi) which are as suitable for autumn season production, were grown in soil and two materials (perlite and basaltic pumice) that were put in to hollows in the soil. The effects of perlite and basaltic pumice on plant growth, fruit quality, and yield, were investigated.